24.09.2012

22 вересня 2012 року набрав чинності Закон України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" № 4452- VI від 23 лютого 2012 року

22 вересня 2012 року набрав чинності Закон України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" № 4452- VI від 23 лютого 2012 року (далі - Закон), який був підписаний Президентом України Віктором Януковичем 19 березня 2012 року.

З набуттям чинності Закону Фонд гарантування вкладів фізичних осіб отримав нові повноваження щодо виведення неплатоспроможних банків з ринку шляхом здійснення тимчасової адміністрації та ліквідації неплатоспроможних банків.

Відтепер, тимчасова адміністрації в банку вводитиметься на строк до 3 місяців (для системоутворюючих банків до 6 місяців), впродовж якого Фонд прийматиме рішення щодо виведення банку з ринку найменш витратним способом. Також, скасовується мораторій щодо виплати коштів за вкладами вкладників - фізичних осіб за договорами, строк яких закінчився, та за договорами банківського рахунку і скорочується термін початку виплат відшкодування за вкладами неплатоспроможних банків з 2 місяців до 7 днів з моменту ліквідації банку.

В цілому, очікується встановлення ефективних та оперативних процедур виведення неплатоспроможних банків з ринку, підвищення рівня захисту населення та зміцнення довіри вкладників до банківської системи.