03.04.2014

Директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Василь Пасічник взяв участь у круглому столі

Сьогодні директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Василь Пасічник взяв участь у круглому столі на тему: "Кримське питання, економічний спад та фінансова система: як захистити вкладників та забезпечити стабільність банків?", на якому також були присутні банкіри, економічні та фінансові експерти, консультанти, журналісти.

Під час круглого столу активно обговорювались питання необхідності оздоровлення банківської системи та забезпечення її стабільності у короткостроковій та довгостроковій перспективі, способи вирішення наявних фінансово-економічних проблем держави, збереження стабільності національної валюти країни і недопущення панічних настроїв населення.

В ході дискусії Василь Пасічник зазначив, що Фонд разом з Національним банком України розробляють зміни до законодавства, що регулюють банківський сектор. Зокрема, необхідно оптимізувати критерії щодо визначення банку проблемним та неплатоспроможним, що дало б можливість втручання в діяльність банку на ранніх стадіях та застосовування альтернативних ліквідації методів виведення банків з ринку і, відповідно, збереження коштів як вкладників так і інших клієнтів банків.

На даний момент в стадії тимчасової адміністрації знаходиться п’ять банків. Директор-розпорядник Фонду закликав вкладників не хвилюватись, оскільки фінансових ресурсів Фонду достатньо аби забезпечити виконання своїх зобов’язань.

"Фонд покликаний допомагати банківській системі і вселяти впевненість у вкладників в тому, що вони отримають свої вклади", - зазначив директор-розпорядник Фонду.

Василь Пасічник відзначив, що для забезпечення підтримання своєї фінансової стійкості Фонд веде активну співпрацю з Національним банком України та урядом держави щодо можливості, у разі необхідності, термінового поповнення фінансових ресурсів. Також він повідомив, що Фондом розпочались переговори в цьому напрямку зі Світовим банком та з Європейським банком реконструкції та розвитку.