29.07.2014

Представники Фонду гарантування вкладів фізичних осіб взяли участь у двосторонній зустрічі з представниками Європейського банку реконструкції та розвитку

28 липня 2014 року відбулась двостороння зустріч представників Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (далі - Фонд) та представників Європейського банку реконструкції та розвитку (далі - ЄБРР). Від Фонду гарантування вкладів фізичних осіб у зустрічі взяв участь заступник директора-розпорядника Фонду Андрій Оленчик. ЄБРР на зустрічі представляли Шевкі Аджунер, директор банку в Україні, Александр Павлов, старший банкір, керівник відділу фінансових установ; Дімітрі Гвіндадзе, провідний економіст; Валдас Віткаускас, старший банкір, ЄБРР Великобританії; Марінела Калемі, провідний банкір, ЄБРР Великобританії, та Енгін Акчакоча, міжнародний консультант.

Метою двосторонньої зустрічі було обговорення стану справ в банківській системі України та викликів, які стоять перед Фондом, а також узгодження напрямків координації діяльності та співпраці Фонду з ЄБРР.

В ході зустрічі Андрій Оленчик розповів про нові законодавчі зміни, що були внесені до Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб". Також він зазначив, що нове законодавство надає Фонду нові інструменти та дозволяє Фонду ефективніше виконувати свої основні функції, в тому числі: виведення неплатоспроможних банків з ринку, розрахунки з вкладниками, фінансування Фонду тощо. Заступник директора-розпорядника Фонду наголосив на важливості діяльності Фонду в напрямку підвищення захисту прав і законних інтересів вкладників банків, що сприятиме стимулюванню залученню коштів у банківський сектор держави.

Шевкі Аджунер зазначив, що ЄБРР в рамках співпраці з Фондом готовий надати технічну допомогу у вигляді експертної підтримки. В ході обговорення даного питання представники обох організацій, зокрема обговорили напрямки, за якими технічна допомога ЄБРР може стати корисною Фонду.

Також директор ЄБРР в Україні наголосив на важливості забезпечення Фондом високого рівня поінформованості населення про систему гарантування вкладів, що, в свою чергу сприятиме стабільності банківської системи України.