21.10.2014

Заступник директора-розпорядника Фонду взяв участь у круглому столі на тему "Коли повернеться стабільність банківської системи"

20 жовтня 2014 року Андрій Оленчик, заступник директора-розпорядника Фонду, взяв участь у круглому столі на тему "Коли повернеться стабільність банківської системи", що проходив в приміщенні інформаційного агентства "Українські новини".

Також на даному заході були присутні Олександр Писарук, Перший заступник голови Національного банку України, голова адміністративної ради Фонду; Роман Шпек, член ради Національного банку України; представники банківського сектору; незалежні експерти та аналітики.

Олесандр Писарук, як Голова адміністративної ради Фонду, відзначив, що безперебійне функціонування системи гарантування вкладів є абсолютно важливим чинником у формуванні довіри вкладників до банківської системи. "В будь-яких випадках організаційна і фінансова спроможності Фонду гарантування вкладів буде забезпечена в повній мірі", - заявив він.

В ході зустрічі Андрій Оленчик розповів про результати виплат коштів вкладникам неплатоспроможних банків, а також охарактеризував процеси виведення таких банків з ринку. "За 16-ти річну історію існування Фонд гарантування вкладів, як страховик депозитів, не давав збоїв в своїй діяльності. Можна запевнити вкладників, що і на цей раз Фонд гарантування вкладів справиться зі своїми функціями", - зазначив заступник директора-розпорядника Фонду.

Особливу увагу під час дискусії приділяли стабільності банківської системи та відновленню довіри вкладників до банків. Обговорювались питання підтримання платоспроможності діючих банків та шляхи вдосконалення роботи Національного банку України з проблемними банками.

Також, в рамках роботи Фонду гарантування вкладів з неплатоспроможними банками, заступник директора-розпорядника відзначив, що відповідно до Основних принципів ефективних систем страхування депозитів, підготовлених Міжнародною Асоціацією страховиків депозитів та Базельським комітетом з банківського нагляду, страховик депозитів, який займається виведенням банків з ринку, зобов’язаний аналізувати, в тому числі, вплив на стан банку дій чи бездіяльності посадових осіб або власників істотної участі банків. В цьому напрямку Фонд активно проводить діяльність з правоохоронними органами, і на сьогоднішній день ведеться 115 діючих кримінальних проваджень щодо власників та топ-менеджерів банків, що знаходяться під юрисдикцією Фонду.