24.10.2014

23 жовтня 2014 року відбулося засідання прес-клубу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб

23 жовтня 2014 року у приміщенні Фонду гарантування вкладів фізичних осіб відбулося засідання прес-клубу, на якому були присутні представники провідних фахових ЗМІ. Основна увага протягом дискусії приділялась питанням фінансування Фонду, виведенню неплатоспроможних банків з ринку, продажу активів банків, що ліквідуються, та виплат коштів вкладникам.

Засідання відкрив директор-розпорядник Фонду Костянтин Ворушилін, який закликав журналістів спільно с Фондом проводити роз’яснювальну роботу серед населення України щодо системи гарантування вкладів фізичних осіб. Відповідаючи на запитання представників ЗМІ, директор-розпорядник Фонду особливо наголосив: "Наша основна задача - стабілізувати ситуацію у банківській системі та в економіці країни в цілому". Костянтин Ворушилін запевнив присутніх, що Фонд має в своєму розпорядженні достатньо коштів для забезпечення поточних виплат вкладникам банків, які виводяться з ринку Фондом.

Заступник директора-розпорядника Андрій Оленчик, в свою чергу, відзначив, що відповідно до Листа про наміри, підписаного між Україною та Міжнародним валютним фондом, Фонд має проводити розслідування щодо виявлення фактів доведення банків до неплатоспроможності. Водночас, реалізація таких завдань передбачена Основними принципами ефективних систем страхування депозитів, розроблених Міжнародною Асоціацією страховиків депозитів та Базельським комітетом з банківського нагляду. І в цьому напрямку Фонд активно працює разом з уповноваженими особами та правоохоронними органами.

Заступник директора-розпорядника, Андрій Кияк, проінформував про продаж активів банків, що ліквідуються, та відзначив, що, нажаль, після проведення оцінки їхня реальна ринкова вартість є меншою від їхньої балансової вартості. Він відзначив, що Фонд зацікавлений у максимально прозорій процедурі продажу активів цих банків. Кошти, виручені в результаті продажу таких активів, спрямовуватимуться на задоволення вимог кредиторів.

Інформаційні матеріали