23.10.2014

Інформаційні матеріали - Прес – клуб Фонду гарантування вкладів фізичних осіб 23.10.14

Інформація по вкладних операціях в банках - учасниках ФГВФО

Загальна кількість банків - учасників ФГВФО - 165.

Сума вкладів фізичних осіб в банках - учасниках - 371,6 млрд грн, в т.ч. в національній валюті - 182,1 млрд грн, в іноземній валюті - 189,5 млрд грн.

 

Середній розмір вкладу - 8 188 грн.

Кількість вкладників в банках - учасниках ФГВФО - 45,4 млн. осіб.

Процент вкладників, чиї вклади не перевищують 200 000 грн. складає 99,3%. Іншими словами, вклади 99,3% вкладників повністю підпадають під гарантії ФГВФО.

Фінансові ресурси ФГВФО

Станом на 22.10.14 фінансові ресурси ФГВФО складають 11,0 млрд грн, з них 5,9 млрд грн знаходяться в ОВДП. Також, відповідно до Постанови КМУ від 17 вересня 2014 року № 456 "Про забезпечення надання кредиту Фонду гарантування вкладів фізичних осіб" ФГВФО отримає кредит від держави в розмірі 10,1 млрд грн.

Джерела формування коштів ФГВФО передбачені статтею 19 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб". Це, зокрема, надходження від сплати банками-учасниками регулярного та початкового збору, а також доходи, одержані від інвестування коштів ФГВФО в державні цінні папери України. Також Законом передбачені додаткові джерела фінансування. Серед іншого, слід виділити спеціальні збори з учасників ФГВФО, кредити, залучені від Національного банку України, кошти з Державного бюджету України, а також кошти (у тому числі облігації внутрішньої державної позики), залучені ФГВФО шляхом випуску облігацій та/або видачі фінансових векселів ФГВФО. Останнє право було надано ФГВФО Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання негативному впливу на стабільність банківської системи" від 04 липня 2014 року.

Загальна інформація

За весь період існування ФГВФО супроводжував виведення з ринку 60 банків, з яких:

32 банки відповідно до Закону України "Про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб", який втратив чинність з прийняттям нового Закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" 22 вересня 2014 р. Вкладникам цих банків ФГВФО лише відшкодовував гарантовану суму, при цьому тимчасову адміністрацію та ліквідацію здійснював НБУ. З цих 32 банків вкладникам 27 банків виплати коштів за вкладами завершено, вкладникам 5 банків виплати тривають;

28 банків ФГВФО виводить з ринку відповідно до нового законодавства, 26 з них було визнано неплатоспроможними у 2014 р. Із зазначених 28 банків у 14 - введено тимчасову адміністрацію, 14 банків знаходиться в стадії ліквідації.

Статистика виплат.

За всю історію ФГВФО здійснив виплати коштів понад 630 тис. вкладникам на загальну суму понад 17,3 млрд грн.

Банки, що ліквідовувались за законодавством, що діяло до 22 вересня 2014 р:

Банки, виведення з ринку яких здійснюється відповідно до нового законодавства:

вкладникам 2 банків (АТ "ЕРДЕ БАНК" та ПАТ "БАНК ТАВРИКА"), що були віднесені до категорії неплатоспроможних наприкінці 2012 року, виплати проводились і в період тимчасової адміністрації, і в період ліквідації. Всього вкладникам виплачено 2 280,3 млн грн, що складає 99,6% від загальної гарантованої суми відшкодування. Виплати вкладникам даних банків тривають.

З початку 2014 року ФГВФО отримав 26 неплатоспроможних банків із загальною сумою зобов’язань перед вкладниками фізичними особами в межах гарантованої суми 18,8 млрд грн, з яких:

Виведення з ринку неплатоспроможних банків

Законом України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" передбачено такі способи виведення неплатоспроможних банків з ринку:

1) ліквідація банку з відшкодуванням з боку ФГВФО коштів за вкладами фізичних осіб;

2) ліквідація банку з відчуженням у процесі ліквідації всіх або частини його активів і зобов’язань на користь приймаючого банку;

3) відчуження всіх або частини активів і зобов’язань неплатоспроможного банку на користь приймаючого банку з відкликанням банківської ліцензії неплатоспроможного банку та подальшою його ліквідацією;

4) створення та продаж інвестору перехідного банку з передачею йому активів і зобов’язань неплатоспроможного банку і подальшою ліквідацією неплатоспроможного банку;

5) продаж неплатоспроможного банку інвестору.

З 14 банків, що ліквідуються ФГВФО, у 13 банках був застосований такий метод виведення з ринку, як ліквідація банку з відшкодуванням з боку ФГВФО коштів за вкладами фізичних осіб і один банк (ПАТ КБ "ПРОМЕКОНОМБАНК") виводиться з ринку методом відчуження частини активів і зобов’язань неплатоспроможного банку на користь приймаючого банку з відкликанням банківської ліцензії неплатоспроможного банку та подальшою його ліквідацією.

22 серпня 2014 р. відбулось підписання відповідного договору між ПАТ "КБ "ПРОМЕКОНОМБАНК" та ПуАТ "ФІДОБАНК". На сьогодні ПуАТ "ФІДОБАНК" на вимогу вкладників повернув кошти близько 4,4 тис. особам на суму понад 352,7 млн. грн, понад 4,7 млн. дол. США та майже 149 тис. євро.

Щодо 14 банків, які знаходяться на стадії тимчасової адміністрації, наразі тривають процедури визначення способу виведення їх з ринку. На сьогоднішній день ФГВФО проводить активну роботу щодо пошуку потенційних інвесторів для неплатоспроможних банків. Для АБ "ПОРТО-ФРАНКО", Банк "Демарк", ПАТ "ГРІН БАНК", ПАТ "АКТАБАНК", ПАТ "КБ "АКТИВ-БАНК", ПАТ "ТЕРРА БАНК", ПАТ "КБ "УФС", АТ "БАНК ЗОЛОТІ ВОРОТА" та АТ "ЄВРОГАЗБАНК" термін пошуку інвесторів вже завершився і триває процес їх кваліфікації з метою допущення до участі у відкритому конкурсі. Інвесторам було запропоновано усі вищезазначені способи виведення банків з ринку.

В результаті, 13 інвесторів подали свої заявки, з яких: 6 інвесторів - на участь у виведенні неплатоспроможних банків з ринку шляхом купівлі банку в цілому, 6 інвесторів - шляхом купівлі частини активів та зобов’язань, та 1 інвестор на створення перехідного банку з подальшим продажем інвестору.

Інвестори, які подали заявки, повинні мати підтвердження фінансової спроможності та відмінну ділову репутацію. Якщо вони відповідають вищезазначеним критеріям, ФГВФО допускає їх до участі у відкритому конкурсі.

Пошук інвесторів для ПАТ "ІНТЕРКРЕДИТБАНК", ПАТ "КБ "АКСІОМА", ПАТ "МЕЛІОР БАНК", ПАТ "ПРАЙМ-БАНК" та АТ "КБ "ЕСПОБАНК" триває.