20.12.2018

Суд не дозволив «Укрінкому» безоплатно передавати актив «Укрінбанку» в статутний капітал фірми з ознаками фіктивності

ПРЕС-РЕЛІЗ

Шевченківський районний суд м. Чернівці не допустив передачу нерухомості, яка була на балансі «Укрінбанку», в статутний капітал фірми ТОВ «Столицяінвест 2008», яка, ймовірно, має ознаки фіктивності.

Мова йде про нежитлову будівлю оздоровчого комплексу з кафе-баром, загальною площею 277, 95 кв. м. у Чернівцях.

ТОВ «Столицяінвест 2008» зареєстрована 07 листопада 2017 року (за адресою реєстрації її засновника зафіксовані борги за комунальні послу в кілька десятків тисяч гривень). Вже на наступний день ТОВ «Столицяінвест 2008», стає власником вказаного нерухомого майна, яке до статутного капіталу цього товариства передає ПАТ «Українська інноваційна компанія».

Через кілька днів, а саме 21 листопада 2017 року ТОВ «Столицяінвест 2008» здійснює відступлення частки статутного капіталу іншій особі. Обраний шлях відчуження майна дозволяє ПАТ «Українська інноваційна компанія» уникнути низки імперативних норм щодо перевірки нотаріусом законності правочину, а також оцінки майна при його відчуженні.

Своїм Рішенням у справі № 727/3555/18 Шевченківський районний суд м. Чернівці скасовує незаконні правочини.

Одним із аргументів рішення стало те, що ПАТ «Українська інноваційна компанія» не набула передбаченої законом цивільної дієздатності, тобто не могла відчужувати майно!

У мотивувальній частині Рішення вказується: «…Суд вважає, що ПАТ «Укрінбанк» не міг за рішенням акціонерів припинити свою діяльність у спосіб, не передбачений Законом України «Про банки та банківську діяльність» та Законом України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» та порядку визначеному нормативно-правовими актами Фонду та Національного банку України.

Припинення банківської діяльності у спосіб, що здійснили акціонери ПАТ «Українська інноваційна компанія» не породжує правових наслідків у вигляді дієздатності юридичної особи, що була створена з порушенням порядку, передбаченому законом.

… Суд вважає, що … відсутні будь-які докази на підтвердження переходу до ПАТ «Українська інноваційна компанія» прав та обов’язків саме банківської установи ПАТ «Укрінбанк» згідно із законодавчо встановленою процедурою.

Аналогічна позиція висловлена в постанові Об’єднаної палати Верховного Суду від 03.08.2018 року по справі №910/8117/17.

Така юридична особа не могла в порядку, передбаченому діючим законодавством, набути необхідної цивільної дієздатності, бути учасником цивільно-правових відносин, зокрема укладати правочини щодо відчуження нерухомого майна, на яке у неї не було набуто право власності в порядку встановленому законом».

Відповідно, судова практика складається таким чином, що є неможливим у спосіб не передбачений законом припинити банківську діяльність, набути цивільної дієздатності та розпоряджатись майном набутим внаслідок банківської діяльності.