26.09.2018

ЦІНА АКТИВІВ ПАТ «ВЕКТОР БАНК» «НА ПАПЕРІ» В 15 РАЗІВ ВИЩА ЗА РИНКОВУ

Info VektorПРЕС-РЕЛІЗ

Загальна балансова вартість активів ПАТ «ВЕКТОР БАНК» на момент затвердження ліквідаційної маси склала 208,48 млн грн. При цьому ринкова вартість активів, визначена незалежними оцінювачами, становила 13,38 млн грн, та виявилась в 15 разів нижчою, ніж «ціна на папері». Загальна сума акцептованих кредиторських вимог банку складає 81,08 млн грн, станом на теперішній  час  погашення  вимог не відбувалось у зв’язку з відсутністю ліквідних  активів  для  продажу. При цьому, вкладникам банку на 1 вересня 2018 року виплачено гарантоване відшкодування на суму 73,8 млн грн. Понад 90% активів визначених у ліквідаційній масі - це кредити надані корпоративним позичальникам, при тому, що їхня вартість «на папері» зафіксована на рівні 194,07 млн грн, а їхня оціночна складає лише 9,82 млн грн.

Під  час  здійснення  ліквідаційної процедури у банку, було виявлено факти, які свідчать про наявність ознак кримінальних правопорушень у діях посадових осіб  ПАТ «ВЕКТОР БАНК», які зловживаючи службовим становищем, здійснили розкрадання коштів банку шляхом проведення завідомо збиткових операцій з кредитування підконтрольних суб’єктів господарської діяльності, що містять ознаки фіктивності. З 8 кредитних  договорів, що складає  весь  корпоративний  кредитний  портфель, банком  було  відкрито 7 кредитних ліній суб’єктам господарської діяльності, які містили ознаки пов’язаності з посадовими особами банку. Вже на момент отримання кредитів фінансова та статистична звітність клієнтів-позичальників ПАТ «ВЕКТОР БАНК» ставила під сумнів повернення ними коштів.

Дані компанії фактично не здійснювали господарської діяльності і не мали доходів для обслуговування кредитної заборгованості. Під час укладення кредитних угод  позичальниками не було надано належного забезпечення своїх фінансових зобов’язань.

Крім того, у ході виїзних перевірок щодо стану та наявності заставного майна, які були проведені в процесі здійснення ліквідації банку, було встановлено, що за  адресами  місця  зберігання даного майна знаходяться лише об’єкти житлової забудови, жодних складських приміщень для зберігання товарів в обороті немає, як зазначено в документах. За місцем реєстрації одного з підприємств виявлено, що в будівлі за даною адресою знаходяться Комітети Верховної Ради України. Варто зазначити, що заставодавцями  вказаного майна також  є підприємства  з ознаками фіктивності, які відповідно до даних Єдиного державного реєстру судових рішень, входять  до  складу  конвертаційних  центрів.

Показово, що основними джерелами обслуговування кредитної заборгованості та її часткового погашення, були кредитні кошти банку, які надавались обмеженому (визначеному керівництвом банку) колу контрагентів з подальшим неодноразовим їх спрямуванням на придбання інвестиційних сертифікатів, після чого здійснювалось погашення відсотків або основної суми боргу перед банком.

Ще однією шахрайською схемою було укладення договору суборенди нежитлових приміщень в Києві на невигідних для банку умовах. Відповідно до укладених Додаткових угод до договорів суборенди встановлено завищення  вартості за користування орендованими  банком нежитловими  приміщеннями, де він здійснював свою діяльність.  Моніторинг вартості орендної плати на аналогічні приміщення у центрі Києва виявив, що оренда яку сплачував банк, була вищою більш ніж на 20%. Загальна  сума сплачених коштів  за суборенду нежитлового приміщення  склала  близько 8,79 млн грн.

Крім того, були виявлені укладені господарські  договори  між ПАТ «ВЕКТОР БАНК», як замовника, з різними суб’єктами господарювання, як підрядниками, на виконання  робіт з ремонту приміщень.  Приміщення  перебувало  у  користуванні банку  на   підставі   договорів  суборенди, згідно яких банк міг здійснювати реконструкцію, технічне  оснащення та поточний ремонт нежитлового приміщення. Банком за власні кошти проводився ремонт приміщення, яке  не належало йому на праві власності, здійснюючи  фінансові витрати на користь третіх осіб. При  цьому,  всупереч правилам бухгалтерського  обліку,   увесь   поточний  ремонт  не  відображався   на   рахунках   витрат   банку  в  періоді  його проведення,  а  був   оприбуткований   на  баланс,  як  окремий  основний   засіб,  що  дозволило  приховати   збитковість банку. Отже,   ПАТ «ВЕКТОР БАНК»  прийняв на себе  зобов’язання   здійснити  за  власний  рахунок  оплату  ремонту належного  іншим  особам  приміщення  на  суму близько 1,61 млн грн, в умовах  незадовільного  фінансового стану банку та  збиткової  його  діяльності, коли у нього існувала  проблема з ліквідністю  та  ймовірністю  настання  ризиків, пов’язаних   із   невиконанням   ним  своїх  зобов’язань   перед   кредиторами.

За  фактами  вищевикладених  порушень  уповноваженою  особою  ПАТ «ВЕКТОР БАНК»   подано  7  заяв  про вчинення кримінальних  правопорушень  на  загальну  суму  збитків  – 543,37 млн грн.

Нагадаємо, виконавчою  дирекцією Фонду гарантування  вкладів  фізичних осіб  прийнято  рішення  від 22 березня 2017 року №1104, «Про  початок  процедури  ліквідації  ПАТ «ВЕКТОР БАНК»  та делегування  повноважень  ліквідатора банку».