29.03.2019

ФГВФО опублікував списки боржників неплатоспроможних банків

ПРЕС-РЕЛІЗ

Списки усіх позичальників, керівників та колишніх акціонерів неплатоспроможних банків, які ще мають повернути свої борги, згідно з рішенням судів, опублікував на своєму офіційному сайті Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. Оприлюднення здійснюється відповідно до Листа про наміри Уряду України та Національного банку України до Міжнародного валютного фонду від 05 грудня 2018 року та положень Меморандуму про економічну та фінансову політику.

Список містить дані щодо всіх вищезгаданих боржників, незалежно від розміру заборгованості. Список складено відповідно до та з дотриманням положень статті 6 Закону України «Про доступ до судових рішень» і містить інформацію, оголошену при проголошенні судом судових рішень прилюдно. До нього включено осіб, які на дату його складання не погасили у повному обсязі суму боргу, визначену до стягнення з них судовими рішеннями.

З огляду на те, що однією з функцій Фонду є продаж прав вимоги до боржників банків, і після продажу права вимоги Фонд не отримує інформації про його стан від нових кредиторів, таких боржників не буде включено до списку, що оприлюднюється Фондом гарантування вкладів фізичних осіб. Також до списку не буде включено боржників банків ПАТ КБ «ПРЕМІУМ», АТ «КБ «СОЮЗ», ПАТ «АКБ «КАПІТАЛ», АТ «ЗЛАТОБАНК» та ПАТ «УКРІНБАНК», оскільки відносно цих банківських установ ухвалені і набрали законної сили судові рішення про неправомірність їх віднесення до категорії неплатоспроможних, внаслідок чого Фонд не має змоги здійснювати належне управління їхніми активами.

Список оновлюватиметься щоквартально.

Нагадаємо, платіжна дисципліна безпосередньо впливає на розрахунки з кредиторами неплатоспроможних банків, оскільки погашення боргів за зобов’язаннями відносно таких банківських установ є одним із джерел, за рахунок яких здійснюються виплати кредиторам банків, що виводяться з ринку.