18.02.2020

Січень став місяцем високої ділової активності для Фонду гарантування вкладів

ПРЕС-РЕЛІЗ. Для багатьох компаній місяць січень – пора затишшя, та й святкових днів у ньому більше, ніж в будь-якому іншому місяці. Але для Фонду гарантування вкладів січень виявився періодом високої активності, дуже насиченим та плідним за результатами роботи.

Так, в січні 2020 року були остаточно ліквідовані чотири банки: ПАТ «Грін Банк», ПАТ «Міський комерційний банк», Банк «Демарк» та АТ КБ «ТК Кредит». Інформація щодо них внесена до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань стосовно припинення цих банків, як юридичних осіб.

По окремих банках Фонду гарантування вдалося досягти за результатами ліквідації надзвичайно високих результатів з погашення кредиторських вимог. Так, по банку «ТК Кредит», ліквідацію якого було завершено в січні 2020 року, були задоволені вимоги кредиторів 7 черги в повному обсязі (вимоги юридичних осіб). Також на 58% погашена 9 черга кредиторів цього банку (вимоги пов'язаних осіб), сума виплачених коштів становила 972,6 млн грн.

Крім цього, в січні були повністю задоволені вимоги кредиторів банку ПАТ «АКБ «Київ». Залишкове майно в сумі 66,923 млн грн передано акціонерам банку, зокрема Міністерству фінансів України – 99,99%.

У ПАТ «Банк «Юнісон» вимоги кредиторів задоволені в повному обсязі станом на 28.01.2020 року. Кредитори отримали гроші на загальну суму 174,8 млн грн. Виконавчою дирекцією прийнято рішення про завершення задоволення кредиторських вимог та право акціонерів на отримання залишкового майна.

Всього станом на початок 2020 року банки, ліквідацію яких уже завершено, а також банки, ліквідація яких здійснюється Фондом, задовольнили вимоги кредиторів на загальну суму 44,67 млрд грн. При цьому кредиторам 4 черги погашено 3,1 млрд грн.

Варто відзначити, що на початку цього року Фонду вдалося достроково погасити частину боргу перед Мінфіном – на суму 2 млрд грн: 1,3 млрд грн за векселями та 0,7 млрд грн за відсотками. Таким чином, на сьогоднішній день Фонд загалом повернув державі більше 43 млрд грн, тобто понад половину суми своїх запозичень. Залишок боргових зобов’язань Фонду становить 48,14 млрд грн у вигляді векселів та ще понад 65,71 млрд грн відсотків.