19.02.2020

Фонд спростовує міфи про дисконт при продажі активів

ПРЕС-РЕЛІЗ. Дисконт – це різниця між номінальною (балансовою) вартістю активу і максимальною ціною, яку готовий заплатити за нього ринок. Фонд гарантування вкладів не робить дисконтів. Абсолютно кожен актив, що перебуває в управлінні Фонду, спершу виставляється на аукціон за 100% балансовою ціною. Однак, потрібно пам’ятати, що балансова вартість – це ціна, яку самі банки відображали «на папері», і в історії продажів Фонду були лише поодинокі випадки, коли покупці сплачували таку ціну за активи неплатоспроможних банків.

На це є багато причин, нижче - кілька з них: 

Докладніше про схеми, за допомогою яких виводились і знецінювалися активи банків - за посиланням.

Найліквіднішим активом є реальні об’єкти нерухомості, насамперед у центрі Києва та інших великих міст. Однак, з усього масиву активів, що були передані в управління Фонду, частка нерухомості складає менше 3,5% за балансовою вартістю, і практично усі такі активи були реалізовані за ціною, близькою до балансової.

Як відбуваються продажі. 

Усі активи, що перебувають в управлінні Фонду гарантування вкладів, виставляються на відкриті електронні торги: спершу на індивідуальні з початковою ціною, що складає 100% від балансової вартості. Якщо актив ніхто не купує, далі з таких активів формуються пули. Якщо й тоді покупець не знаходиться, пули об’єднуються і виставляються на продаж (зокрема, й на міжнародних майданчиках) - доти, поки не знайдеться охочий їх придбати. Участь у торгах відкрита для всіх, для цього достатньо лише зареєструватися на електронному майданчику і сплатити гарантійний внесок. Докладно про всі деталі продажів – за посиланням.

Закономірно, що після кожної невдалої спроби продажу початкова ціна активу знижується, аж поки знайдеться покупець, готовий його придбати. В середньому кожен актив, що зараз перебуває в управлінні Фонду, виставлявся на продаж 5 разів і більше, деякі – до 30 разів. Щоб підвищити інтерес покупців, застосовується комбінований тип голландської моделі торгів – ціна покроково знижується, поки один із учасників не зупинить її на прийнятному для себе рівні; після цього інші учасники можуть запропонувати вищу ціну, і переможцем аукціону стає саме той, хто запропонує за лот найбільше.

Таким чином, ціну кожного активу, що перебуває в управлінні Фонду, формує ринок!