30.03.2020

Ухвалено у першому читанні законопроєкт, що, серед іншого, поверне в правове поле банки, акціонери яких оскаржують виведення з ринку

ПРЕС-РЕЛІЗ. Фонд гарантування вкладів вітає ухвалення Верховною Радою України у першому читанні законопроєкту, що, зокрема, чітко визначив правовий статус банків, акціонери яких оскаржують виведення з ринку. Йдеться про Проєкт Закону про внесення змін до законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності, ухвалений парламентом у першому читанні 30.03.2020.

Документ містить низку ключових положень  з точки зору захисту інтересів вкладників і кредиторів неплатоспроможних банків.

Зокрема, у законопроєкт закладено норми, що унеможливлюють відновлення роботи неплатоспроможного банку після початку процедур виведення його з ринку. Оскільки частина банків, визнаних неплатоспроможними, використовуючи недосконалу судову систему, намагається знову повернутись на ринок, а окремі суди, перебираючи на себе функції НБУ і Фонду гарантування вкладів, ухвалюють рішення на користь нежиттєздатних банків, це створює системні ризики для кредиторів. Тому законопроєкт, зокрема:

Дія цих норм поширюється і на ті банки, стосовно яких ще до набрання чинності Закону розпочато оскарження виведення з ринку, або вже винесено відповідне остаточне рішення суду. Нагадаємо, на цей час у судах різних інстанцій перебувають спори щодо оскарження рішень Фонду та\або НБУ стосовно 19 банків, ще 4 банки (ПАТ «УКРІНБАНК», АТ «ЗЛАТОБАНК», ПАТ «РАДИКАЛ БАНК» і ПАТ «АКБ «КАПІТАЛ») отримали остаточні рішення судів на свою користь.

Таким чином, ініційовані Фондом законодавчі зміни гарантуватимуть кредиторам збанкрутілих банків, що жодні виверти власників банків-банкрутів, жодні нескінченні судові процеси не заблокують виведення такого банку з ринку і розрахунки з кредиторами.

Окрім того, ухвалений законопроєкт вдосконалює механізм ліквідаційної процедури банку. Так, Фонд упродовж трьох років (п’яти років - у разі виведення системно важливого банку з ринку) має забезпечити управління майном (активами) банку та задоволення вимог кредиторів, водночас, Фонд отримує можливість продовжити цей строк у разі унеможливлення виконання цих заходів (ч. 5 ст. 44 Закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»).

Запровадження такого механізму має стати важливим кроком у напрямку повернення коштів вкладникам 200+ (фізичні особи, чиї вклади перевищують гарантовану суму у 200 тис грн). Адже недостатність активів у неплатоспроможних банках, їх низька якість та стислі терміни, відведені на всі процедури, пов’язані з ліквідацією, - головні причини, через які чимало кредиторів не можуть повернути собі кошти.

Крім того, вдосконалено модель реструктуризації заборгованості позичальника у неплатоспроможному банку за нормативно-правовими актами Фонду. Так, передбачено можливість продовжити строк користування майном (активом), у тому числі понад строк ліквідації банку,  змінити процентну ставку за кредитом тощо (ч. 5 ст. 48 Закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»). Це дозволить збільшити  надходження від управління майном (активами) банків, що ліквідуються, та, як наслідок, збільшити обсяги задоволення вимог кредиторів.

«Головна місія Фонду – захист інтересів вкладників, кредиторів банків, і, зрештою, держави. Ухвалений парламентом законопроєкт усуває правову невизначеність, що багато років нависала над неплатоспроможними банками, і дає інструментарій, якого так бракувало у відстоюванні прав кредиторів» - наголосив заступник директора-розпорядника ФГВФО Віктор Новіков.