06.07.2020

Рада з фінансової стабільності обговорила ризики визнання неконституційним Закону про ФГВФО та затвердила плани роботи держбанків з непрацюючими кредитами

ПРЕС-РЕЛІЗ. 30 червня відбулось засідання Ради з фінансової стабільності для розгляду двох питань: ризики, що можуть виникнути через визнання неконституційним Закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» (за конституційним поданням Верховного Суду України №4/1868(15), а також робота державних банків зі зниження обсягу непрацюючих кредитів.

Рада ухвалила рішення про невідкладне створення робочої групи, щоб напрацювати план дій для мінімізації можливих ризиків для фінансової стабільності у разі прийняття Конституційним судом України рішення за відповідним провадженням. До складу робочої групи увійшли представники Національного банку України, Міністерства фінансів України і Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Рада з фінансової стабільності також обговорила програми державних банків зі зниження обсягу непрацюючих кредитів. Представники банків презентували оперативні плани зниження обсягів NPL протягом наступних трьох років. За підсумками розгляду питання Рада з фінансової стабільності надала свої пропозиції та зауваження й затвердила презентовані плани з умовою врахування банками озвучених пропозицій.

Затвердження планів роботи держбанків зі зниження NPL означає виконання одного зі структурних маяків програми співпраці України з МВФ.

Довідково.

Участь у засіданні взяли такі члени Ради з фінансової стабільності: Голова Національного банку України Яків Смолій, Директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Світлана Рекрут, Голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Тимур Хромаєв, Голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг (Нацкомфінпослуг) Ігор Пашко, перший заступник Голови НБУ Катерина Рожкова, заступник Голови НБУ Дмитро Сологуб, заступник Міністра фінансів Юрій Гелетій.

Раду з фінансової стабільності створено в березні 2015 року указом Президента України.

До її складу входять за посадами: Голова Національного банку України, Міністр фінансів України (співголови Ради), Голова НКЦПФР, Голова Нацкомфінпослуг, директор-розпорядник ФГВФО, заступник Голови Національного банку України, заступник Міністра фінансів України.

Рада є форумом для фахового обговорення системних ризиків, що загрожують фінансовій стабільності держави.