02.11.2020

Заява Фонду гарантування щодо підвищення гарантованої суми вкладів

ПРЕСРЕЛІЗ 

Фонд гарантування вкладів планомірно, упродовж багатьох років, працює над питанням підвищення гарантованої суми відшкодування вкладів. Рішення про підвищення гарантованої суми законом надано Адміністративній раді Фонду, цей процес залежить виключно від економічних і фінансових чинників, а не від рішень судів будь-якого рівня.

Про необхідність чергового підвищення гарантованої суми Фонд гарантування говорить упродовж щонайменше останніх 2 років, оскільки це є одним із найважливіших кроків для зміцнення довіри до банківської системи і нарощення ресурсної бази для кредитування економіки.

Крім того, підвищення гарантованої суми закладено у Стратегії розвитку фінансового сектору України до 2025 року, яку ще у січні 2020 р підписали Фонд гарантування вкладів та усі фінансові регулятори.

Гарантована сума у країнах ЄС на сьогодні становить 100 000 євро. Рухаючись за європейськими стандартами, Фонд гарантування вкладів ставить перед собою завдання поетапно досягти цього показника. Крім того, за світовими тенденціями державні гарантії мають поширюватись на 90% за кількістю вкладів і на 60% за сумою вкладів у банківській системі. Якщо перший показник в Україні становить 98,1%, то другий - лише 40%, тому Фонд ставить перед собою завдання на першому етапі підвищити гарантії до 600 000 грн, що дозволить досягнути покриття 65% від суми вкладів.

Водночас, відповідно до міжнародних принципів, ключовою умовою підвищення гарантованої суми є фінансова спроможність Фонду гарантування вкладів. Для цього необхідно реструктуризувати борг Фонду перед державою. Нагадаємо, у 2014-16 рр для здійснення гарантованих виплат вкладникам неплатоспроможних банків Фонд гарантування вкладів звернувся за позикою до НБУ і Міністерства фінансів, які йому було надано 80 млрд грн під ринкові 10-14% річних. На сьогодні Фонд гарантування вкладів повністю погасив борг перед НБУ на суму 25,6 млрд грн, з яких 5,5 млрд грн - сплачені відсотки, розрахувався з Міністерством фінансів на 15,7 млрд грн, з яких близько 6,2  млрд грн – сплачені відсотки, а також достроково повернув Мінфіну 2 млрд грн. При цьому, залишок боргових зобов’язань зараз перевищує 113 млрд грн, з яких 65,7 млрд грн – нараховані відсотки.

Питання реструктуризації цього боргу неодноразово порушувалось на різних рівнях, і у вересні цього року з ініціативи Фонду гарантування Рада з фінансової стабільності ухвалила рішення про переведення заборгованості в умовні зобов’язання, що будуть погашатися переважно за рахунок коштів, стягнутих з колишніх власників та пов’язаних осіб банків. Для імплементації цих рішень має бути внесено відповідні зміни до законодавства.

Рішення Ради з фінансової стабільності дозволить спрямувати на погашення боргу кошти, що надходитимуть від стягнення шкоди, завданої екс-власниками банків. Кошти, що надходитимуть за рахунок регулярних зборів від діючих банків, підуть на накопичення ресурсів, необхідних для підвищення гарантованої суми, що є важливим кроком для посилення захисту вкладників.

Довідка: Відповідно до чинного Закону про систему гарантування вкладів рішення про підвищення гарантованої суми вкладів ухвалює Адміністративна Рада Фонду гарантування вкладів - колегіальний орган, до якого входять представники Верховної Ради України, Кабінету міністрів України та Національного банку України. З моменту створення Фонду гарантування вкладів гарантовану суму було підвищено у 400 разів – з 500 грн у 1998 р. до нинішніх 200 000 грн. Рішення про підвищення ухвалювалось 11 разів.

Публічні заяви представників Фонду про підвищення гарантованої суми за посиланнями:

Підняття гарантованої суми, раннє втручання та розширення гарантій – у Києві обговорили перспективи розвитку системи гарантування вкладів та її наближення до норм Директив ЄС

Андрій Оленчик щодо підвищення гарантованої суми відшкодування

Кадрові зміни у керівництві Фонду гарантування вкладів

ФГВФО працює над наближенням системи гарантування вкладів фізосіб до європейських стандартів