14.12.2020

Фонд гарантування у 2021-му: від підняття суми відшкодування до залучення небанківських установ

ПРЕСРЕЛІЗ 

Ключовими напрямами для Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на наступний рік стане розробка і затвердження нормативно-правової бази для поширення гарантій Фонду на вклади фізосіб, залучені небанківськими фінустановами; завершення реструктуризації боргів перед Міністерством фінансів та приєднанням до системи гарантування «Ощадбанку». Про це сьогодні під час підсумкової пресконференції за 2020 рік розповіла Світлана Рекрут, директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

- У рамках виконання Стратегії розвитку фінансового сектору України до 2025 року, Фонд, як один із головних виконавців реформи фінансового сектору, продовжує працювати над створенням єдиної системи гарантування усіх установ, що мають право залучати вклади від населення, із єдиним мандатом і єдиними вимогами до прозорості ведення їх діяльності. Ми, загартувавшись масштабною банківською кризою 2014-2017 років, змогли вибудувати систему гарантування за найкращими світовими практиками і повністю готові «прийняти до родини Фонду» небанківські установи. Принциповий момент – наявність якісного пруденційного нагляду за роботою цих компаній. І найголовніше – забезпечення балансу: створення умов, за яких поширення гарантій на вклади в небанках не обернуться додатковим навантаженням на банки-учасники Фонду, – сказала Світлана Рекрут.

Довідково: Станом на жовтень цього року, на фінансовому ринку діяло 327 кредитних спілок, членами яких є 442.9 тис. особи. Із них – 19.2 тис. осіб мають депозитні рахунки на суму трохи більше 1,4 млрд грн. При цьому середній розмір вкладу складає  73,8 тис. грн. Страхових компаній на ринку 215, але страховиків, які займаються виключно страхуванням життя – лише 20. Застраховані в них 5,6 млн осіб, резерви із страхування життя яких складають близько  11,9 млрд грн. Для порівняння, учасниками Фонду гарантування на початок листопада є 73 банки, які мають на своїх рахунках 575,1 млрд грн, а можлива сума відшкодування за вкладами сягає 334,5 млрд грн. 

Серед інших стратегічних планів Фонду – приєднання до системи гарантування вкладів «Ощадбанку» та завершення реструктуризації боргових зобов’язань Фонду перед Міністерством фінансів. Вирішення обох питань потребує внесення змін до законодавства України.  Відповідні законопроєкти уже напрацьовані і, як очікується, можуть бути проголосовані народними депутатами уже на початку 2021 року.

– Цього року нам вдалося отримати надважливе рішення: Рада з фінансової стабільності погодила програму реструктуризації боргу Фонду перед Мінфіном. Це дає нам можливість почати обіцяне поетапне підвищення гарантованої суми відшкодування. Наразі розглядається можливість двоетапного підняття суми гарантування. Перший етап уже наступного року: підвищення гарантованої суми удвічі. Відповідне рішення має бути проголосоване Верховною Радою, – сказала Світлана Рекрут.

Довідково: Фонд повернув загалом понад 43 млрд грн, тобто понад половину своїх запозичень, взятих у НБУ та Міністерства фінансів України протягом 2014-2017 рр. для виплати гарантованого відшкодування вкладникам неплатоспроможних банків. Із Національним банком України вдалося повністю розрахуватися ще минулого року – виплативши 25,6 млрд грн, з яких 5,5 млрд грн – відсотки,. Залишок заборгованості за векселями Мінфіну – 48,1 млрд грн. При цьому на момент їх погашення – 2031 рік – нараховані відсотки сягнуть майже 66 млрд грн. 

- На сьогодні уже ліквідовано 48 неплатоспроможних фінустанов, 14 із них – цього року. В активній фазі ліквідації у нас залишається три банки, у тому числі АТ АКБ «Аркада», визнаний неплатоспроможним у 2020-му. Його вкладникам уже виплачено понад 170 млн грн гарантованого відшкодування. Загалом упродовж року ми виплатили вкладникам неплатоспроможних банків понад 373 млн грн гарантованого відшкодування та повернули кредиторам банків понад 7,2 млрд грн. Попри коронакризу цього року нам також вдалося не зупинити продажі активів і отримати майже 4 млрд грн надходжень від проведених аукціонів та перевиконати план орендних надходжень, – розповіла Ольга Білай, заступник директора-розпорядника Фонду.

Загалом з 2012 року надходження від продажу, погашення кредитів, цінних паперів та оренди майна неплатоспроможних банків склали майже 60 млрд грн. Між тим, низька якість активів неплатоспроможних банків стала причиною неможливості розрахуватися у повній мірі із кредиторами. Зараз Фонд активізував роботу задля притягнення до відповідальності пов’язаних з банками осіб та відшкодування збитків кредиторів за їхній рахунок. Станом на 1 листопада 2020 року Фондом, відповідно до ч. 5 ст. 52 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», подано 58 позовних заяв щодо 42 банків. Загальна кількість відповідачів, які є пов’язаними особами цих банків, – 743 особи. Загальна сума позовних вимог складає понад  98,4 млрд грн.  

– Ми розпочали активну роботу з пошуку та повернення виведених активів в іноземних юрисдикціях. Цього року запустили процеси щодо чотирьох банків – «Дельта банк», «Фінанси і Кредит», «Імексбанк», «Національний кредит». Зараз оголошено ще два конкурси на закупівлю послуг з пошуку та арешту активів щодо двох пулів банків – «Фідобанк», «Євробанк», «Вектор банк» та «ВіЕйБі банк», «Фінансова ініціатива». Наступного року розпочнемо відповідну роботу ще в ряді банків, – сказав Віктор Новіков, заступник директора-розпорядника Фонду.