17.02.2021

Що таке кредитна історія: що вона говорить про вас?

Кредитна історія є одним з головних критеріїв оцінки суспільного стану людини. Проте в Україні не усі усвідомлюють важливість своєї кредитної історії, тому що недостатньо проінформовані про неї.

Всім, хто користується банківськими кредитами, чи хотів би купувати товари у розстрочку, важливо знати, що таке кредитна історія. Тому що це найперше, що впливає на рішення про початок кредитування.

Кредитна історія – це інформація про ваші кредити, їх погашення, прострочені платежі та поручительства. Накопиченням та зберіганням даних про позичальників займаються спеціально створені організації – бюро кредитних історій. Дані до них передають банки, страхові, лізингові та  інші фінансові компанії. Таким чином вони діляться інформацією між собою, щоб допомагати один одному знизити ризики, уникнути проблем з неповерненням кредитів.

Кредитна історія - один з найважливіших параметрів, на який орієнтуються банки і мікрофінансові організації, приймаючи рішення про кредитування того чи іншого суб'єкта. Погана кредитна історія впливає на кредитний рейтинг позичальника та у 80% випадків стає причиною відмови у видачі кредиту, обмеженні кредитного ліміту чи збільшенні ставки за кредитом. Позитивною кредитною історією банки вважають активне користування кредитними грошима зі своєчасними платежами за кредитом.

Всі позичальники мають право бачити свою кредитну історію й кредитний рейтинг. Довідку про наявність історії та її стан можна отримати на сайті кожного кредитного бюро, чи замовивши її у банку, в якому відкритий рахунок. Один раз на рік кожний громадянин має право отримати довідку безкоштовно. Для цього потрібно надіслати письмовий запит на адресу бюро, чи звернутись до його центрального офісу особисто.

Кредитна історія дозволяє дізнатись:

Про шахрайство. Схема оформлення кредиту на чужий паспорт або інший документ досить поширена. Ви можете навіть не підозрювати про те, що за вашими даними оформлений кредит до тих пір, доки не звернетеся в банк за кредитуванням. Якщо ви коли-небудь втрачали свій паспорт або часто робили його ксерокопії для надання в різні структури, перевірка своєї кредитної історії не буде зайвою.

Про заборгованість. Найчастіше начебто закритий кредит може виявитися непогашеним і позичальник винен банку чималу суму. Непогашені кілька копійок, непомічені співробітниками банку і забуті вами, в результаті можуть стати несподіваною прикрістю.

Про банківські помилки. Іноді збої трапляються і в самій банківській системі, через це деякі платежі можуть бути не враховані або надходити із запізненням. У такому випадку при зверненні до банку для повторного кредитування ви, скоріше за все, зіткнетеся з труднощами. Якщо ви вже опинилися в такій ситуації, зверніться в банк з усіма наявними у вас платіжними документами, щоб підтвердити, що насправді ви добросовісний платник.

Отже, актуальна інформація про ваш кредитний рейтинг дозволить уникнути неприємностей. Адже в ситуації, коли на вас (без вас) оформлений кредит або є заборгованість, що виникла через неполадки в банківській системі, може опинитися кожен.