19.02.2021

Як захистити свої дані від хакерів

Одним із методів крадіжки персональних даних є хакерство. Це вид шахрайства, коли зловмисники намагаються отримати несанкціонований доступ до комп’ютерних систем, зазвичай з метою отримання персональних даних власника грошей. Для цього шахраї використовують різні шкідливі програми, віруси-шифрувальники тощо.

Зокрема, таке шкідливе програмне забезпечення спрямоване на отримання незаконного доступу до комп’ютера, планшета або мобільного телефону. Шкідливі програми допомагають зловмисникам  не тільки перешкоджати роботі комп’ютера, а й викрадати реквізити рахунків та PIN-коди, логіни та паролі, необхідні для доступу до рахунків людини.

Проте, щоб знизити ризики крадіжки персональних даних і втрати коштів, необхідно дотримуватися таких загальних правил фінансової безпеки на мобільних та комп’ютерних пристроях:

• використовувати сучасні та виключно ліцензійні операційні системи, що мають достатній рівень захисту від шкідливих програм;

• використовувати лише ліцензійне програмне забезпечення та постійно оновлювати його;

• не завантажувати невідомі сторонні програми й додатки;

• використовувати й регулярно оновлювати ліцензійне антивірусне програмне забезпечення. Кожна людина особисто відповідальна за свій захист та безпеку.

Якщо сталося так, що вашу безпеку було порушено через шахрайські дії, негайно звертайтеся до Департаменту кіберполіції Національної поліції України за номером 0 800 505 170, або можете залишити звернення в будь-який зручний час доби на сайті за посиланням https://cyberpolice.gov.ua/

Користуйтесь інформацією свідомо, не піддавайтеся на провокації та вчіться уникати різних шахрайських схем!