12.07.2016

Фонд запрошує зацікавлених гравців ринку долучитись до «пілоту» нової системи продажу активів неплатоспроможних банків за стандартами ProZorro

ПРЕС-РЕЛІЗ

Document page 001Сьогодні відбулася робоча зустріч з питань впровадження нової електронної системи продажу активів неплатоспроможних банків, побудованої за стандартами і принципами системи електронних публічних закупівель ProZorro. За ініціативи та на запрошення Фонду гарантування вкладів  фізичних осіб та Міністерства економічного розвитку і торгівлі участь у зустрічі взяли представники торгових майданчиків, які уже зараз здійснюють організацію електронних аукціонів з продажу активів банків, що ліквідуються. Основною темою обговорення стали принципи та правила роботи нової системи торгів та підготовка до реалізації Пілотного проекту.

«За півтора роки проект ProZorro встиг досягти неабияких результатів, лише сума загальної економії вже перевищує 2 млрд гривень. Але головний набуток ProZorro - це віддана команда і спільна філософія, яка базується на відкритості, рівному доступі, створенні вільної конкуренції. Саме це і стало запорукою успіху проекту. Тепер наше завдання – перенести ці принципи і підходи на побудову електронної системи з продажу активів банків, що ліквідуються. І ми прикладаємо максимум зусиль, аби запустити пілот вже в найближчі тижні», -   зазначив заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов. Він також подякував Фонду гарантування за відкритість та ініціативність у питанні розробки та запуску нової системи електронних торгів.

У свою чергу Юлія Берещенко, директор Департаменту консолідованого продажу та управління активами Фонду, закликала усіх учасників ринку, представників організаторів торгів, уже зараз долучатися до обговорення та запуску пілотного проекту нової системи електронних торгів.

«Після того, як пілотний проект закінчиться і ProZorro себе добре зарекомендує, найімовірніше, єдиним технічним критерієм для бірж буде підключення до системи прозоро ProZorro. Тому я закликаю усіх організаторів торгів тісно співпрацювати з нами уже зараз і активно підключатися до «пілоту». У рамках реалізації пілотного проекту будуть враховуватись ваші побажання та зауваження. Після цього – будуть розроблені єдині правила, на які уже можна буде або погодитись, або ні», - сказала на зустрічі Юлія Берещенко.

Розробники системи уже протягом найближчих тижнів планують розпочати внутрішнє тестування системи. Після цього, протягом двох-трьох місяців триватиме пілотний проект. До кінця року продаж активів за новою системою має стати нормою. 

Презентацію «E-auction для продажу активів ФГВФО на базі досвіду ProZorro», представлену на засіданні, можна переглянути тут.

Нагадаємо, 24 червня відбулося підписання Меморандуму щодо намірів співпраці у побудові в Україні прозорої та ефективної системи реалізації активів неплатоспроможних банків та банків, що ліквідуються. Мова йде про створення та впровадження нової електронної Системи торгів, побудованої за стандартами і принципами, що лежать в основі системи електронних публічних закупівель ProZorro, будуть створені єдині правила роботи організаторів торгів.

За рахунок спрощення доступу бірж та всіх зацікавлених інвесторів до інформації про виставлені на продаж активи, підвищиться конкуренція. У свою чергу це сприятиме збільшенню надходжень від продажу, що дозволить Фонду гарантування повернути державі кошти, запозичені для виплати відшкодування вкладникам, та у більш повній мірі задовольнити вимоги кредиторів неплатоспроможних банків. Крім того, буде забезпечено повноцінний відкритий доступ громадськості до інформації про результати торгів з реалізації активів.