26.07.2021

Як юридичним особам отримати кошти, що розміщені у неплатоспроможному банку?

Кошти, розміщені юридичними особами у неплатоспроможному банку, не підпадають під гарантію Фонду.

Юридичні особи, які мають документально підтверджені вимоги до банку щодо його майнових зобов'язань, є кредиторами банку у визначенні Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

Кредитору банку протягом 30 календарних днів з дня опублікування оголошення про початок ліквідації банку у газетах «Голос України» або«Урядовий Кур’єр», на адресу вказану в оголошенні, необхідно подати заяву у довільній формі з проханням включити його кредиторські вимоги до реєстру акцептованих вимог кредиторів.

У свою чергу, Фонд гарантування вкладів протягом 90 днів з дня публікації оголошення про початок ліквідації банку визначає суму заборгованості кожному кредитору та відносить вимоги до певної черги погашення; приймає (акцептує) або відхиляє вимоги в разі їх не підтвердження,і затверджує реєстр акцептованих вимог кредиторів.

Протягом 20 днів з дня затвердження реєстру акцептованих вимог кредиторів Фонд сповіщає кредиторів про акцептування їх вимог шляхом розміщення повідомлення на офіційному вебсайті Фонду, вебсайті неплатоспроможного банку, а також у приміщеннях такого банку в доступному для відвідувачів місці.

Розрахунок суми кредиторських вимог в іноземній валюті за рахунками юридичних осіб відбувається шляхом перерахування у національну валюту за офіційним курсом гривні до іноземних валют, встановленим Національним банком України на день прийняття рішення про ліквідацію банку.

Вимоги юридичних осіб – клієнтів банку, які не є пов'язаними особами банку відносяться до сьомої черги кредиторських вимог.

Задоволення вимог вкладників та інших кредиторів здійснюється за рахунок коштів, одержаних в результаті ліквідації та продажу майна банку. у черговості, визначеній статтею 52 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб». Вимоги кожної наступної черги задовольняються в міру надходження коштів від продажу майна (активів) банку – лише після повного задоволення вимог попередньої черги.

Вимоги до банку, незадоволені за недостатністю його майна, вважаються погашеними.

Будь-які спори щодо акцептування вимог кредиторів, що надійшли після визначеного Законом строку, підлягають вирішенню у судовому порядку. Судове провадження щодо таких вимог не припиняє перебігу процедури ліквідації.