26.07.2021

Як виглядає план фінансової свободи?

У кожного з нас є потреба у зростанні, прагненні бути щасливими та жити у достатку - це наше природне призначення та вроджене право. Існує декілька можливостей стати заможним.

Багато хто отримав фінансову свободу завдяки створенню власного капіталу. Потім, склавши інвестиційний портфель (інвестувавши гроші в різні фінансові інструменти), отримує відсотки, частину реінвестує, а частину грошей використовує для життя. Наприклад, рантьє (фр. rentier від rente –рента) – це особи, які живуть на відсотки з наданого в позику капіталу або на доходи від цінних паперів.

Будь-яке планування починається з аналізу того, що є зараз.

Проаналізуйте, чи влаштовує вас нинішня ситуація з персональними фінансами,чого ще не вистачає, що хотілося б покращити.

«Шлях до фінансової свободи», пропонує наступну формулу:

Необхідна сума грошей на місяць x 150 = приблизний розмір капіталу.

Звісно, що це спрощена формула, в ній не враховано багатьох факторів,важко змінити відсотки прибутку, упущено інфляцію.

Витрати в кожного різні, а формула дає зрозуміти, що “для щастя” нам не завжди потрібен цілий мільйон. Але за допомогою формули є можливість швиденько прикинути капітал і порахувати скільки часу потрібно, щоб накопичити певну суму. Перевага формули в тому, що її можна використовувати із будь-якою валютою.

Якщо ж ви будете працювати, ваш капітал буде примножуватися. Коли ви досягнете першої суми, у вас буде досвід, щоб вдосконалити цю формулу для своїх потреб. Місія грошей – давати нам безпеку, але їх потрібна конкретна кількість.

Відштовхуючись від особистих розрахунків, завжди ставте більш чітку і реальнішу ціль.

Як виглядає план до фінансової свободи?

Почніть вести свою першу табличку “розрахунок бюджету”.

Створіть табличку з очікуваними надходженнями на рік.

Отримуючи надходження, оновлюйте табличку – виходить, “домашня бухгалтерія”. В кінці року видно загальний заробіток та який % від зароблених грошей витрачено. Це як мінімум допомагає бачити загальний бюджет і розуміти: можливо ви забагато витрачаєте, або настав час “підвищувати кваліфікацію” – заробляти більше.

Розраховуйте свій капітал згідно особистих витрат та надходжень: якщо сума буде великою, або термін малим, то з часом це може демотивувати, тому:вивчіть якомога більше інвестиційних інструментів. Націлюйтеся на отримання кращого прибутку від інвестицій. Знаходити більший відсоток прибутку –кращий спосіб примноження.

При цьому слід пам’ятати, що не існує різних інструментів інвестування для 100 доларів чи 1 000 доларів, це однаково нікчемно малі суми для особистого інвестування. За ці гроші не можна купити навіть одну облігацію внутрішньої державної позики (ОВДП). Тому якщо ви маєте лише від 100 до 10000 доларів – вам доступні однакові інструменти інвестування, наприклад,депозит.

Поповнювати рахунок раз на рік – це мало. Помилкою буде тримати ці гроші вдома у сейфі або під подушкою. Інвестуйте свій капітал.

З кожним роком збільшуйте суму місячного поповнення, щонайменше з урахуванням інфляції. Кращий варіант – професійне зростання. Збільшивши прибуток, більше відкладете.

Якщо вже є своя сім’я – спільно створюйте сімейний капітал. Разом ви швидше досягнете мети. Святкуйте досягнення цілей: досягнення певної суми капіталу чи річних цілей мотивує.

План до фінансової свободи – це звичайна таблиця та розуміння:

Через 5 чи 7 років деякі речі будуть переосмислені, проте переосмислені із грошима на банківському рахунку. Тому радимо за вищезгаданою формулою визначити розмір особистого капіталу.

Спрогнозувати орієнтовний дохід на цей рік й скласти особистий план до фінансової свободи.

Маючи розуміння щомісячних витрат, необхідного капіталу, суми щомісячного поповнення та закладаючи пасивний прибуток – отримаєте час,потрібний для його накопичення.

Важливо зрозуміти, скільки вам потрібно заощаджувати на короткострокові цілі, довгострокові та резервний фонд і відкладати цю суму, як тільки ви отримуєте дохід. Головне – відокремити її від ваших витрат на життя.

Почніть чи продовжуйте нарощувати свій капітал, щомісяця поповнюючи окремий рахунок, щокварталу інвестуючи гроші. Будьте в постійному пошуку гарних інвестиційних можливостей. Із кожною здобутою стратегією ви швидше наблизитесь до мети!