06.08.2021

5 причин відмовитись від готівки на користь картки

У більшості з нас уже є корисна звичка розраховуватися карткою чи смартфоном, адже це дуже зручно, безпечно та зберігає багато часу і нервів. Достатньо піднести картку або смартфон до термінала – і все, покупка оплачена. Не потрібно шукати копійки, перебирати паперові купюри або бігти додому чи банкомата, якщо не вистачає грошей. Нині у світі люди менше використовують паперові гроші, а здійснюють оплату карткою та смартфоном. Але ця звичка сформувалася ще не у всіх - багато хто і досі платить готівкою. Наприклад, третина українців ще користується паперовими грошима та не мають банківських карток, тому що це ввійшло у їх звичку.

Давайте розглянемо, які є переваги оплат карткою. Ми підготували для вас 5 аргументів на користь оплат без готівки:

1. Економія часу. Порахуйте скільки рухів ви робите під час оплати готівкою. З банківською карткою ви з легкістю уникнете всіх цих зайвих рухів та заощадите свій час.

2. Гроші завжди захищені. Якщо ви загубили гаманець з готівкою, повернути гроші ви навряд чи зможете. А у випадку з карткою, у вас завжди є можливість швидко зателефонувати до банку, заблокувати її та одразу ж подати заявку на її перевипуск. Гроші залишаться у безпеці, адже зберігаються вони не на самому пластику, а на банківському рахунку.

3. Доступність. Оплата карткою можлива будь-де і її використання не обмежується лише країною, де ви живете. Ви можете заплатити за товар чи послугу як в Україні, так і за кордоном, як у фізичних магазинах, так і в інтернеті.

4. Легко контролювати рух коштів. Розраховуючись банківською карткою, ви можете легко аналізувати витрати й керувати своїми фінансами. Із цим вам допоможе онлайн-банкінг – мобільний додаток або особистий кабінет на сайті банку, де 24/7 можна перевірити залишок на картці, встановити ліміти, налаштувати повідомлення про здійсненні операції, переказати гроші тощо.

5. Бонуси за розрахунок карткою. Банки та платіжні системи часто пропонують своїм клієнтам різноманітні акції, знижки, кешбек та подарунки. Тому дізнавайтеся про наявні програми лояльності та стежте за новинами свого банку.

При цьому готівкові розрахунки теж поширені. Людство користується фізичними грошима вже тисячі років, і це не випадково. Готівку легко переносити, і всюди приймають. Вона надійна: якщо зникає електрика чи трапляється якийсь збій у світових електронних системах онлайн-торгівлі, готівка – ваш порятунок. Готівка дає нам відчуття безпеки, чого електронні гроші поки не можуть гарантувати тією ж мірою.

Отже, рішення за вами, що обрати, хоча насправді, жити без готівки - корисна звичка, яка не тільки зберігає час для дійсно важливих речей, але і захищає нас і наші гроші!