10.09.2021

«Вклад, що гарантує майбутнє» - акція Фонду гарантування вкладів та українських банків до 23-річчя заснування Фонду

ПРЕСРЕЛІЗ   

10 вересня виповнилось 23 роки Фонду гарантування вкладів. Фонд символічно відзначив цю річницю висадкою 23 дерев у Національному ботанічному саду ім. М. Гришка у Києві. В акції «Вклад, що гарантує майбутнє» взяли участь директор-розпорядник Фонду Світлана Рекрут та інші керівники Фонду, керівники українських банків, а також фінансові журналісти.

- «Ми спільно з банками зараз працюємо над реалізацією кількох стратегічних ініціатив. Насамперед, це підвищення гарантованої суми вкладів та приєднання Ощадбанку до нашої сім’ї. Цими днями профільний парламентський комітет схвалив до другого читання законопроєкт, що дозволить вже до кінця року підвищити гарантовану суму до 400 000 грн і приєднати Ощадбанк. Ми маємо всі підстави очікувати його ухвалення у найближчі тижні. Крім того, серед наших пріоритетів – створення системи запобігання кризам, що дозволить звести до мінімуму втрати вкладників та кредиторів. Ми працюємо над наближенням українського законодавства до європейських стандартів, зокрема, рухаємось до скорочення термінів початку гарантованих виплат. Іще один наш пріоритет - якомога ширше впровадження цифрових технологій, в якому банківський сектор впевнено тримає лідерство.

Від партнерства Фонду з банками залежить стабільність всієї фінансової системи країни. І окремо хочу відзначити неоціненну роль засобів масової інформації у забезпеченні відкритості і прозорості нашої діяльності. Ми зберігаємо депозити, ми зберігаємо довкілля. Я твердо вірю, що кожен з нас може зробити світ кращим» - наголосила Світлана Рекрут.

- «Насправді у нас вийшла чудова символічна акція. Зростають дерева – зростають гарантовані суми вкладів. Нагадаю, що колись, у 1998 році, ми починали з суми у 500 гривень, яка поступово «доросла» до 200 тисяч гривень гарантованих виплат. І ми маємо сподівання, що невдовзі ця сума досягне позначки 400 тисяч гривень, а згодом – 600 тисяч гривень. Наразі Верховна Рада вже підтримала в першому читанні відповідний законопроєкт. Що це означає? По-перше, такий підхід сприятиме зміцненню довіри вкладників, збільшиться приріст депозитів. По-друге, це допоможе поступово досягти світового стандарту – покриття 60% суми вкладів у банківській системі. Тому ми охоче долучилися до акції «Вклад, що гарантує майбутнє» і вбачаємо в цій акції прекрасний символізм» - наголосила виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова.

23 роки системи гарантування у фактах: 

Створення в Україні системи гарантування вкладів у 1998 р. дозволило  суттєво зміцнити довіру громадян до банківської системи. За ці роки сума гарантування зросла у 400 разів – з 500 грн до нинішніх 200 000 грн. На сьогодні учасниками Фонду є 71 банк, після остаточного ухвалення відповідних змін законодавства до кінця 2021 р. учасником системи гарантування також стане «Ощадбанк».

За роки існування Фонду вдалось ліквідувати наслідки двох криз, що дозволило забезпечити стабільність банківської системи. Загалом Фонд виплатив більш ніж двом мільйонам вкладників понад 95 млрд грн відшкодування.

Якщо у попередні, кризові, роки діяльність Фонду була зосереджена переважно на ліквідації наслідків криз, то нині Фонд перейшов до етапу зміцнення партнерства з банками заради стабільності і розвитку банківської системи України. 

Зокрема, очікується, що вже найближчими днями парламент ухвалить в цілому законопроєкт №5542-1, що в липні 2021 р. був прийнятий у першому читанні. Ці законодавчі зміни дозволять підвищити гарантовану суму спершу до 400 тис грн, а з 2023 р – до 600 тис грн, а також поширити гарантії Фонду на вклади в Ощадбанку.

Крім того, Фонд працює над імплементацією норм європейського законодавства, що дозволить запровадити систему раннього реагування і таким чином звести до мінімуму можливі втрати вкладників та кредиторів.

Докладніше – у розділі «Про Фонд» на сайті Фонду гарантування вкладів.