02.12.2021

Що треба знати про іпотечне страхування

Страхування кредитів – це комплекс страхових послуг, що забезпечують страховий захист майнових інтересів кредиторів, пов'язаних з існуванням ризику неповернення кредиту внаслідок неплатоспроможності позичальника.

Основою виникнення відносин між банками та страховими компаніями є страхування кредитних ризиків.

Кредитний ризик – наявний або потенційний ризик для надходжень і капіталу, який виникає через неспроможність сторони, що взяла на себе зобов'язання, виконати умови будь-якої фінансової угоди із банком або в інший спосіб виконати взяті на себе зобов'язання.

Тому й існує іпотечне страхування. Основним завданням страхування іпотеки є забезпечення всіх учасників захистом від майнових втрат, а також гарантування своєчасного та повного відшкодування збитків, пов'язаних із настанням страхових випадків.

Відповідно до Закону України "Про іпотеку" іпотекодавець (позичальник) зобов'язаний застрахувати предмет іпотеки на його повну вартість від ризиків випадкового знищення, випадкового пошкодження або псування. Іпотечним договором можуть бути також передбачені інші обов'язкові види страхування. Крім страхування предмета іпотеки, банки вимагають укладання договору добровільного страхування життя позичальника, яке забезпечує банку покриття ризиків, що виникли через події, пов'язані з життям, здоров'ям та працездатністю застрахованої особи.

Комплексна програма іпотечного страхування охоплює:

Основною функцією страхових компаній є надання страхового захисту шляхом прийняття страхових ризиків від страхувальників та виплати своєчасно і в повному обсязі страхового відшкодування на основі управління ризиками. Специфічною функцією, яка виконується банківськими установами в процесі їх взаємодії зі страховими організаціями, є функція організації грошового обороту. Банківські установи здійснюють розрахунково-касове обслуговування страхових організацій та їх клієнтів, а страхові компанії пропонують захист банкам від можливих збитків від неякісних господарських операцій, що мають ймовірність настання ризику.

Якщо ви маєте намір взяти кредит на житло, вам потрібно буде застрахувати квартиру чи будинок, які є предметом іпотеки. Це вимога статті 7 Закону «Про страхування» та статті 8 Закону «Про іпотеку». Водночас обов'язок банку - дати вам як клієнту можливість обрати страховика з переліку компаній, з якими співпрацює фінансова установа. Якщо банк стверджує, що є можливість оформити страховку лише в одній конкретній компанії, - це порушення (стаття 20 Закону «Про споживче кредитування»).

Страхування не є обов'язковим, якщо ви берете споживчий кредит (не автокредит чи іпотеку), відкриваєте рахунок, робите переказ коштів чи обмінюєте валюту.

Але, на жаль, бувають випадки введення клієнтів в оману. Наприклад, працівник фінансової установи може вас запевняти, що під час отримання споживчого кредиту потрібно обов'язково оформити страхування життя, або під час оформлення грошового переказу - купити страховку від нещасного випадку. Насправді ж фінансова установа має право лише пропонувати клієнтам супутні продукти, але страхування в таких випадках не є обов'язковим. Тому ви маєте право відмовитися від страховки.