02.12.2021

Уроки ощадливості для підлітків

Батьки повинні розуміти, що діти вже за кілька років стануть дорослими, тому вже зараз, з ранніх років, потрібно вчити їх розпоряджатися фінансами й думати про те, як планувати своє майбутнє.

Розглянемо правила та поділимося ідеями, які допоможуть спростити фінансове життя вашому підлітку у майбутньому.

Навчіть дитину відчувати в собі сили та здатність долати труднощі, вірити в себе. Дитина повинна вміти нести відповідальність за всі свої вибори, рішення, за свою поведінку.

Говоріть з дітьми про податки, видатки й плануйте бюджет сім’ї разом. Лише таким чином у них сформуються корисні навички та розуміння того, як витрачаються зароблені гроші. Це спонукатиме до формування особистих заощаджень й раціонального використання грошей, що у майбутньому значно поліпшить якість життя.

Важлива роль тут відводиться мотивації. Якщо підліток навчиться ставити перед собою фінансові цілі, економити кошти для досягнення поставлених цілей – залишиться лише наполегливо рухатись вперед. При цьому дитина повинна вчитись творити власну фінансову історію і бути впевненою, що завжди може звернутись до вас за порадою.

Заохочуйте своїх дітей читати книжки з основ фінансової грамотності та розмовляйте з ними про гроші. Це дуже важливо для формування навичок заощадження. Саме таке спілкування є чудовою можливістю прищепити дитині цінності, які є за межами матеріальних стосунків: щедрість, допитливість, дбайливість, терпіння та ощадливість. І, можливо, вже скоро написана власноруч історія вашої дитини може розпочатися такими рядками: «Як я накопичив свій перший мільйон».

Напрацьовуйте разом з дітьми правила розумного поводження з грошима:

Життя саме по собі є безперервним уроком. Але важливо, щоб ваш підліток зрозумів і засвоїв ці життєві уроки, які ви разом з ним пройдете. Вони допоможуть йому на шляху до формування майбутнього і, звісно, будуть допомагати його успішному життю.