01.07.2022

«Повне відшкодування вкладів під час війни – важлива умова фінансової безпеки України », - Ольга Білай

ПРЕСРЕЛІЗ   

29 червня Ольга Білай, заступниця директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, на запрошення Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана, взяла участь у Міжнародній конференції «Економічна безпека в глобальному середовищі (ESGE-2022)».

Місією дводенної онлайнконференції було ознайомити світову наукову спільноту із внеском України у боротьбу за свободу, незалежність та демократію у контексті розбудови глобальної економічної безпеки.

«Останні понад 4 місяці наша держава проходить випробування повномасштабною війною. Аби не допустити колапсу, усі сфери, у тому числі економіки та фінансів, мали перевести свою роботу на «військові рейки». І система гарантування вкладів – не виняток. Задля збереження стабільності банківської системи та підтримки вкладників українських банків у такі непрості часи, ми пішли на безпрецедентні для нашої країни кроки. Перший – запровадження норми про повне відшкодування коштів за вкладами, рішення про виведення з ринку яких прийнято після 13.04.2022. До речі, вкладники «Мегабанку», який було визнано неплатоспроможним 2 червня, уже отримують відшкодування від Фонду у розмірі 100% cуми вкладу та нараховані до 02 червня відсотки. Другий крок – запровадження дистанційних виплат гарантованого відшкодування. Це значить, що вкладники банків, переданих в управління Фонду, можуть отримати гарантовані їм виплати дистанційно, не відвідуючи відділення банків-агентів. Сьогодні уже чотири банки-агенти Фонду надають таку можливість», - розповіла Ольга Білай.

Ольга Білай наголосила, що на сьогодні банківська система країни є стійкою і це – результат колосальної роботи, проробленої упродовж останніх років регулятором, Фондом та самими банками. Як наслідок, на п’ятому місяці повномасштабної воєнної агресії довіра українців до банків залишається на високому рівні. Свідчення цього – зростання залишку коштів фізичних осіб на рахунках у банках.

З-поміж іншого, Ольга Білай також розповіла учасникам конференції про те, як працює система гарантування вкладів в Україні, які етапи пройшла і які цілі ставить перед собою на найближчі роки.

Міжнародна конференція «Економічна безпека в глобальному середовищі (ESGE-2022)» мала благодійну місію. Реєстраційні внески учасників та пожертвування були спрямовані на гуманітарні цілі, зокрема на відновлення інфраструктури зруйнованих міст України.