10.09.2022

Фонду гарантування вкладів 24 роки

ПРЕСРЕЛІЗ    

Фонду гарантування вкладів 24 роки. Цю річницю Фонд зустрічає в умовах повномасштабної війни росії проти України. Як і уся країна, Фонд робить свій вагомий внесок у наближення Перемоги та посилення стійкості фінансово-банківської системи держави.

Система гарантування вкладів безперервно вдосконалювалась усі роки з моменту створення Фонду у 1998 р. У 2022 р., з початком повномасштабного російського вторгнення, її розвиток не зупинився, а прискорився з урахуванням нових викликів.

Зокрема:

Крім того, під час дії воєнного стану Фонд:

Нині, в умовах боротьби України проти російського вторгнення, робота Фонду спрямована на збереження довіри вкладників до банківської системи України, зміцнення партнерських відносин з іншими учасниками банківської системи України та подальше наближення української системи гарантування вкладів до найкращих європейських стандартів.

Довідково: Фонд гарантування вкладів фізичних осіб засновано Указом Президента України від 10 вересня 1998 року №996/98 «Про заходи щодо захисту прав фізичних осіб-вкладників комерційних банків України». У 2001 році ухвалено Закон України «Про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб»; у 2012 р. – Закон України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», яким було реформовано систему гарантування вкладів, а Фонд отримав повноваження з виведення неплатоспроможних банків з ринку.

Починаючи з 2012 року, коли Фонд отримав повноваження з виведення неплатоспроможних банків з ринку, під управління Фонду перейшло 103 банки. Станом на 01.08.2022 р. завершено ліквідацію 50 банків, ще 2 були виведені з ринку шляхом продажу інвесторам.

За роки існування Фонду сума гарантованого відшкодування збільшувалася 12 разів – з 500 грн до 600 000 грн (крім того, на час дії воєнного стану та 3 місяці після його завершення запроваджено гарантії у розмірі 100% вкладу).