14.12.2022

«Система гарантування вкладів працює попри війну», - Світлана Рекрут під час зустрічі з керівництвом ЄБРР

ПРЕСРЕЛІЗ    

12 грудня директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Світлана Рекрут та фінансовий директор Фонду Олена Нужненко провели онлайн-зустріч з керівництвом Європейського банку реконструкції та розвитку, зокрема, керуючим директором у секторі фінансових установ Франсісем Маліжем.

Під час зустрічі представники ЄБРР цікавились станом справ в економіці та банківській системі України в умовах повномасштабного вторгнення рф, впливом війни на стабільність фінансової системи країни, спроможністю Фонду забезпечувати виплати вкладникам та управляти нещодавно збанкрутілими банками.

Представники Фонду запевнили, що система гарантування вкладів в Україні адаптувалась до воєнних умов, адже виплати вкладникам не припинялись ні на день, а продаж активів збанкрутілих банків поновлено після відкриття реєстрів за довоєнними цінами. Це дає змогу продовжувати розрахунки з кредиторами, яким з початку року Фонд сплатив 3,5 млрд грн.

«З квітня в Україні запроваджено 100%-ві гарантії за вкладами, і Фонд виплатив вкладникам банків, на які розповсюджуються такі гарантії, 4,8 млрд грн, а загалом з початку повномасштабного вторгнення – 5,7 млрд грн, - зазначила Світлана Рекрут. – Ми також запровадили дистанційні виплати, і наразі понад 40% відшкодування вкладники отримують у такий спосіб».

На зустрічі також обговорили регуляторні зміни стосовно системи гарантування вкладів України, можливість створення Bad Bank для повернення кредитів постраждалих від війни українців за рахунок країни-агресора і плани на наступний рік, зокрема, щодо продовження проектів технічної підтримки Фонду від ЄБРР.

Фонд та ЄБРР реалізують низку програм технічної допомоги у напрямках забезпечення платоспроможності Фонду в середньо- та довгостроковій перспективі, імплементації директив Євросоюзу, стрес-тестуванні системи гарантування вкладів.