10.03.2023

Чи можна відкрити декілька рахунків в одному банку?

Банківський рахунок відкривається банком за потребою клієнта банку. Але якщо сталось так, що вам потрібно відкрити ще один банківський рахунок, то виникає питання, чи можна відкрити декілька рахунків в одному банку?

Так, це можливо. Клієнти банків можуть відкривати поточні рахунки в національній та іноземній валютах для проведення всіх видів розрахунково касового обслуговування.

Чинним законодавством України не встановлено обмежень щодо кількості поточних рахунків, які можуть відкривати юридичні чи фізичні особи в одному банку.

Банки надають можливість відкрити декілька рахунків на власне імʼя. Рахунки на імʼя малолітніх дітей відкриваються їх законними представниками, а неповнолітня особа може відкрити рахунок самостійно.

Строк дії відкритого поточного рахунку не обмежується і поповнювати його можна готівковим та безготівковим способом. Вартість відкриття кожного рахунку врегульовано банківською установою — відповідно до обраного клієнтом тарифного пакету.

Що потрібно знати про особливості відкриття банківських рахунків?

Чи можна відкрити декілька депозитних вкладів в одному банку?

Зазвичай обмежень щодо відкриття декількох вкладів в одному банку немає. Але цю інформацію потрібно уточнювати в банку, клієнтом якого ви є.

Умови розміщення кошів на депозитний вклад є різноманітними, що допомагає вкладнику обрати найбільш вигідний та зручний для себе варіант з урахуванням поточних обставин та цілей. Зручно надійно зберігати гроші та залишати до них доступ, за можливості поповнювати вклад і за потреби забирати потрібну суму.

А якщо сталось так, що банк, в якому вкладник має декілька вкладів, стане неплатоспроможним? Яке відшкодування від Фонду гарантування вкладів очікує вкладника?

Право на отримання від Фонду гарантування вкладів відшкодування коштів за вкладом разом з нарахованими відсотками в межах гарантованої суми встановлено законодавством України. Протягом дії воєнного стану в Україні та трьох місяців з дня його припинення чи скасування у разі визнання банку неплатоспроможним або ліквідації Фонд гарантування вкладів гарантує кожному вкладнику банку повернення вкладу в повному розмірі, крім коштів, які Фонд не відшкодовує незалежно від суми. Після завершення тримісячного періоду з дня скасування чи припинення дії воєнного стану максимальна сума відшкодування коштів вкладникам за всіма вкладами в одному банку складатиме 600 тисяч гривень, незалежно від кількості вкладів у банку.

Під час розрахунку гарантованої суми відшкодування в неплатоспроможному банку до виплати вкладнику Фонд гарантування вкладів враховує усі кошти, розміщені вкладником на депозитних, поточних та карткових рахунках, в тому числі рахунках, які відкрито для отримання соціальних виплат, пенсій, стипендій тощо в одному банку