14.06.2023

За час повномасштабної війни Фонд гарантування вкладів продав активів на понад 3,7 млрд грн - Ольга Білай

ПРЕСРЕЛІЗ    

Про досвід Фонду гарантування вкладів у продажі та управлінні активами, у тому числі NPL, розповіла заступник директора-розпорядника Фонду Ольга Білай на засіданні круглого столу «NPL в державних банках: особливості роботи під час війни», проведеному у Києві виданням «Фінансовий клуб».

Зокрема, кредитний портфель банків, що перебувають під управлінням Фонду гарантування вкладів, нині перевищує 100 млрд грн. Левова частка цих кредитів - це кредити юридичних осіб.

З літа 2022 року, тобто, після поновлення аукціонів, що були призупинені через тимчасове закриття державою держреєстрів на початку повномасштабного вторгнення рф, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб отримав понад 3,7 млрд грн надходжень від продажу активів банків, що виводяться з ринку. При цьому, найбільшим попитом користується нерухомість. Конверсія при її продажі, тобто, ціна реалізації щодо балансової вартості, подекуди сягає 200%.

«Прозорі торги і конкуренція завжди підвищують ціну. Для інвесторів важливе перше - стабільність, щоб вони розуміли, що їхні інвестиції захищені державою, законодавством; і друге – конкуренція. Коли актив є привабливим на ринку, то, звісно, за нього будуть боротися. Якщо ж це, наприклад, не забезпечений кредит, то конкуренції не буде», - зауважила заступник директора-розпорядника ФГВФО.

Крім того, під час круглого столу Ольга Білай повідомила про зростання платіжної дисципліни позичальників банків, що виводяться з ринку. Зокрема, вона наголосила: «У нас діє уніфікована програма реструктуризації для фізичних осіб. Вона передбачає зменшені платежі, але вони мають здійснюватись щомісячно. Зокрема, в Мегабанку, який здійснював свою діяльність переважно у Харкові та Харківській області, у нас досить високий рівень покриття цією програмою».

Нагадаємо, що продаж активів банків, які перебувають під управлінням Фонду, є однією з функцій Фонду гарантування вкладів, передбачених Законом про систему гарантування вкладів фізичних осіб. Кошти, отримані від продажу та управління активами банків, виведення яких здійснює Фонд, спрямовуються на задоволення вимог кредиторів цих банків. Кредити, погашення яких здійснюється відповідно до умов кредитного договору або реструктуризації, виставляються на аукціон в останню чергу.