04.07.2023

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та Бюро економічної безпеки посилюють співпрацю

ПРЕСРЕЛІЗ    

Меморандум про співпрацю між Фондом гарантування вкладів фізичних осіб та Бюро економічної безпеки України підписали 04.07.2023 у Києві їх керівники Світлана Рекрут та Едуард Федоров.

Меморандумом передбачено об’єднання зусиль з метою протидії кримінальним правопорушенням у сфері гарантування вкладів фізичних осіб та у банківській сфері. Зокрема, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, відповідно до ст. 52 Закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» веде роботу зі стягнення збитків, завданих банкам та їхнім кредиторам пов’язаними особами, причетними до виведення активів.

Співпраця здійснюватиметься, насамперед, за такими напрямами:

Як наголосила на церемонії підписання Меморандуму директор-розпорядник Фонду Світлана Рекрут, «Фонд веде дуже широку роботу з повернення активів, що були незаконно виведені з банків. Це кількасот мільярдів гривень, які мають бути повернуті кредиторам банків, що виводяться з ринку, та державі. Географія розшуку таких активів дуже широка. У цій роботі необхідна тісна взаємодія з відомствами, на які покладено функції боротьби з фінансовими правопорушеннями. Тому підписання Меморандуму з Бюро економічної безпеки вкрай важливе. Очікуємо, що це дасть позитивний імпульс у сфері повернення незаконно виведених активів».

«Оцінювання ризиків та загроз вчинення кримінальних правопорушень у грошово-кредитній сфері економіки серед пріоритетів у діяльності Бюро економічної безпеки України. Адже, здорова банківська система – запорука міцної економіки держави. Об’єднання зусиль та потенціалу установ сприятиме превентивним заходам Бюро. Також очікуємо на прогрес з виявлення та припинення правопорушень у банківській сфері», - зазначив в.о. Директора Бюро економічної безпеки України Едуард Федоров. 

Довідково. Станом на 01.06.2023 у банках, які виводить з ринку Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, залишаються незадоволеними вимоги кредиторів на 214,6 млрд грн. Однією з причин цього є недостатність майна (активів) банків внаслідок махінацій, що здійснювались у цих банках до визнання їх неплатоспроможними та передачі під управління Фонду.

Станом на 30.06.2023 відповідно до ст. 52 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» Фонд гарантування вкладів фізичних осіб подав 81 позовну заяву щодо 52 банків про відшкодування шкоди (збитків) проти  пов’язаних осіб цих банків на загальну суму 158,8 млрд грн. Загальний розмір позовних вимог Фонду, задоволених згідно судових рішень, які набрали законної сили, становить понад 1,95 млрд грн.

Крім того, Фондом гарантування вкладів пред’явлено 35 цивільні позови у кримінальних провадженнях щодо 22 банків, розгляд яких триває. Загальна сума пред’явлених вимог складає 24,6 млрд грн.

Водночас, за результатами розгляду судами кримінальних проваджень, на підставі ухвалених судових рішень, станом на 30.06.2023 Фонд гарантування вкладів фізичних осіб ініціював 6 судових проваджень про відшкодування шкоди, завданої кримінальними правопорушеннями, щодо 6 банків на суму 5,2 млрд грн. Загальний розмір позовних вимог Фонду, задоволених згідно судових рішень, які набрали законної сили, становить понад 2,5 млрд грн.

Кошти, що стягуються з осіб, причетних до виведення активів з банків під управлінням Фонду гарантування вкладів, спрямовуються на розрахунки з кредиторами цих банків, а також державі за позиками, що були надані Фонду у 2014-16 рр. для здійснення гарантованих виплат вкладникам цих банків.