21.07.2023

Відповіді на поширені питання щодо процедури виведення системно важливого АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «СЕНС БАНК» з ринку

Відповіді на поширені питання щодо процедури виведення системно важливого АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «СЕНС БАНК» з ринку

1. Чому у АТ «СЕНС БАНК» було запроваджено тимчасову адміністрацію?

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб запровадив тимчасову адміністрацію в АТ «СЕНС БАНК» у зв’язку з отриманням рішення Національного банку України від 20 липня 2023 року № 248-рш «Про виведення з ринку системно важливого банку АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «СЕНС БАНК».


2. Що буде з банком після запровадження в ньому тимчасової адміністрації? 

Оскільки АТ «СЕНС БАНК» входить до переліку системно важливих банків, Національний банк України одночасно із прийняттям рішення про виведення АТ «СЕНС БАНК» з ринку звернувся до Кабінету Міністрів України з пропозицією про участь держави у виведенні цього банку з ринку (так звана «націоналізація» банку).

Після прийняття Кабінетом Міністрів України рішення про виведення АТ «СЕНС БАНК» з ринку за участю держави (текст якого оприлюднюється на Урядовому порталі - єдиному вебпорталі органів виконавчої влади України), акції банку упродовж двох наступних днів будуть продані Міністерству фінансів України. Таким чином АТ «СЕНС БАНК» буде переданий новому власнику – державі в особі Міністерства фінансів України, а тимчасова адміністрація в АТ «СЕНС БАНК» буде припинена.


3. Чи прийнято Кабінетом Міністрів України рішення щодо участі держави у виведенні АТ «СЕНС БАНК» з ринку?

Так. З текстом рішення про виведення з ринку системно важливого банку АТ«СЕНС БАНК» з обґрунтуванням його прийняття можна ознайомитися на Урядовому порталі - єдиному вебпорталі органів виконавчої влади України та в газеті «Урядовий кур’єр». Інформація про прийняте рішення також розміщена на вебсайті АТ «СЕНС БАНК» та вебсайті Фонду гарантування вкладів.


4. На який строк запроваджується тимчасова адміністрація в АТ «СЕНС БАНК» та впродовж якого часу банк буде переданий державі (націоналізований)?

З огляду на ухвалене Кабінетом Міністрів України рішення про виведення АТ«СЕНС БАНК» з ринку за участю держави (націоналізації) всі заходи з передачі (продажу) банку Міністерству фінансів України будуть здійснені протягом двох календарних днів після отримання Фондом такого рішення і тимчасова адміністрація, запроваджена на 1 місяць з 21.07.2023 до 20.08.2023, в банку буде припинена.


5. Як працюватиме АТ «СЕНС БАНК» під час тимчасової адміністрації.

Під час дії тимчасової адміністрації відокремлені підрозділи АТ «СЕНС БАНК» (філії, відділення тощо) працюватимуть без змін у графіку роботи:

Довідкову інформацію можна отримати за номерами:


6. Чи можна зняти кошти з поточного рахунку (у тому числі за допомогою платіжної картки) АТ «СЕНС БАНК» в банкоматі чи в касі цього банку, а також в банкоматах інших банків?

Робота банкоматів та мобільного застосунку підтримуватиметься у звичному режимі.


7. Чи можна переказувати кошти з поточного рахунку (у тому числі за допомогою платіжної картки) на рахунок в цьому та іншому банку після запровадження в АТ «СЕНС БАНК» тимчасової адміністрації?


8. Чи можливо скористатися кредитним лімітом, встановленим на картку клієнта-фізичної особи АТ «СЕНС БАНК»?

Так. На період дії тимчасової адміністрації в АТ «СЕНС БАНК» кредитний ліміт на картках клієнтів – фізичних осіб буде доступний в межах встановлених Національним банком України лімітів без додаткових обмежень зі сторони Фонду та з урахуванням визначених банком умов використання та повернення коштів.


9. Як достроково або у разі завершення дії договору банківського вкладу отримати кошти за вкладом у АТ «СЕНС БАНК» після запровадження у ньому тимчасової адміністрації?

Виплата коштів за вкладом в АТ «СЕНС БАНК» буде здійснюватися у порядку та строки, визначені укладеними з клієнтами АТ «СЕНС БАНК» умовами договорів.


10. Чи нараховуються відсотки на депозитні вклади під час тимчасової адміністрації в банку?

Так. Під час дії тимчасової адміністрації в АТ «СЕНС БАНК» відсотки за вкладами нараховуються згідно з умовами діючих договорів.

 

11. Чи потрібно сплачувати кредит, виданий АТ «СЕНС БАНК», після запровадження у ньому тимчасової адміністрації

Так. Під час запровадження процедури тимчасової адміністрації в банку кредитні договори не припиняють свою дію.

Позичальник зобов’язаний повернути банку основну суму боргу та сплатити проценти у розмірах і у строки, встановлені умовами кредитного договору. Це також стосується заборгованості за платіжними картками.


12. Яким чином здійснюється оплата за кредитом, виданим АТ «СЕНС БАНК», якщо відділення банку не працює з клієнтами?

Здійснити погашення кредиту можна:


13. Як та на які реквізити необхідно здійснювати погашення за кредитом, виданим АТ «СЕНС БАНК»?

Позичальник здійснює платежі для погашення кредиту на реквізити АТ «СЕНС БАНК», вказані у кредитному договорі.


14. Куди звертатись клієнтам АТ «СЕНС БАНК» для отримання інформації про стан рахунків під час тимчасової адміністрації в банку?

Довідкову інформацію про стан рахунків в АТ «СЕНС БАНК» можна отримати через дистанційні канали комунікацій банку – телефон, чатботи, електронна пошта тощо.

Контактні номери телефону АТ «СЕНС БАНК» для надання консультацій клієнтам – приватним особам (фізичним особам): 

Контактні номери телефону АТ «СЕНС БАНК» для надання консультацій бізнес клієнтам (юридичним особам та фізичним особам-підприємцям): 

Фонд гарантування не консультує заявників з  питань, що стосуються рахунків клієнтів чи інших питань, які стосуються клієнтів банку.