11.09.2023

Фонду гарантування вкладів 25 років

ПРЕСРЕЛІЗ     

Фонду гарантування вкладів 25 років.

Фонд продовжує успішно виконувати свою головну місію –зміцнює довіру вкладників до банківської системи, запобігає відтоку коштів громадян навіть в умовах повномасштабної війни росії проти України та залишається однією з опор фінансової безпеки держави.

За час свого існування система гарантування вкладів пройшла суттєву еволюцію, і продовжує вдосконалюватись навіть під час війни з урахуванням нових викликів.

Зокрема, Фонд:

перерахування до спеціального фонду держбюджету України коштів в еквіваленті 17 млрд грн з рахунків АТ «МР БАНК» та ПАТ «Промінвестбанк»;

перерахування до спеціального фонду держбюджету України понад 8,8 млрд грн коштів, виплачених за облігаціями внутрішньої державної позики, строк погашення яких настав, та купонного доходу за ОВДП, що належали АТ «МР БАНК»;

передачі державі Україна в особі Міністерства фінансів України облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) АТ «МР БАНК» номінальною вартістю 1,1 млрд грн.

Крім того, під час дії воєнного стану Фонд:


Нині, в умовах протистояння України російському вторгненню, робота Фонду спрямована на зміцнення довіри вкладників до банківської системи, закладення умов для відновлення та подальше наближення української системи гарантування вкладів до найкращих європейських стандартів.

Довідково: Фонд гарантування вкладів фізичних осіб засновано Указом Президента України від 10 вересня 1998 року №996/98 «Про заходи щодо захисту прав фізичних осіб-вкладників комерційних банків України». У 2001 році ухвалено Закон України «Про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб»; у 2012 р. – Закон України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», яким було реформовано систему гарантування вкладів, а Фонд отримав повноваження з виведення неплатоспроможних банків з ринку.

За роки існування Фонду сума гарантованого відшкодування збільшувалася 12 разів – з 500 грн до 600 000 грн (крім того, на час дії воєнного стану та 3 місяці після його завершення запроваджено гарантії у розмірі 100% вкладу).