21.05.2024

Позови Фонду до пов’язаних осіб банку Михайлівський та ще 10 банків - на розгляді судів цього тижня

ПРЕСРЕЛІЗ    

Цього тижня, 20-24 травня 2024 р. суди різних інстанцій розглядають справи за позовами Фонду гарантування вкладів до пов’язаних осіб та власників 11 банків, які причетні до завдання збитків цим банкам та/або їхнім кредиторам. Це позови як у господарських, так і у кримінальних провадженнях. Зокрема, цього тижня суди апеляційної інстанції розглянуть:

23 травня 

Нагадаємо, під час здійснення ліквідаційної процедури ПАТ КБ «ЄВРОБАНК» було виявлено, що до того, як цей банк був визнаний неплатоспроможним,  у ньому здійснювались невиправдано ризикові операції, як-от укладення завідомо збиткового договору купівлі-продажу сміттєвих цінних паперів.

Крім того, цього тижня розглядається кілька справ у судах першої інстанції. Зокрема:

20 травня

Нагадаємо, як встановлено вже під час здійснення ліквідаційної процедури АТ «АРТЕМ-БАНК», його менеджмент ще до визнання банку неплатоспроможним ухвалював рішення, на підставі яких в подальшому було здійснено ряд завідомо збиткових операцій. Зокрема, було ухвалено рішення про інвестування в цінні папери (інвестиційні сертифікати) низької фінансової якості, без проведення належної оцінки ризиків, на значні суми, що прямо суперечило інтересам АТ «АРТЕМ-БАНК» та його кредиторам та у підсумку завдало значних збитків.

На сьогодні у судах різних інстанцій розглядається кілька позовів Фонду до пов’язаних осіб цього банку. Зокрема, на розгляді Господарського суду міста Києва перебуває справа №910/10354/21 - позов Фонду до пов’язаних осіб ПАТ «АРТЕМ-БАНК» про відшкодування збитків у розмірі 29,6 млн грн та на етапі підготовчих засідань – справа №910/9833/21 на суму 640,6 тис грн.       

Крім того, як повідомляв Фонд, 5 лютого 2024 р Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду ухвалив рішення за ще одним позовом Фонду (справа № 910/4149/21), відповідно до якого керівники АТ «АРТЕМ-БАНК» зобов’язані відшкодувати Фонду збитки у розмірі 15,9 млн грн.

23 травня

Нагадаємо, під час виведення з ринку ПАТ «БАНК «МИХАЙЛІВСЬКИЙ» було виявлено, що перед визнанням банку неплатоспроможним у ньому було здійснено низку махінацій, зокрема: виведення кредитного портфелю шляхом фіктивних проводок, придбання фіктивних прав вимоги на грошові кошти за договорами з продажу «сміттєвих» цінних паперів, видача незабезпечених кредитів фіктивним фірмам тощо.

Наразі на розгляді судів різних інстанцій перебуває ще 5 позовів Фонду гарантування вкладів до осіб, причетних до доведення цього банку до неплатоспроможності. Зокрема, у суді першої інстанції перебуває позов справа №910/11028/20 (позов Фонду на суму 742,6 млн грн), що була передана на новий розгляд до суду першої інстанції на підставі постанови Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду у листопаді 2023 р.