23.05.2024

Реструктуризація кредиту в банку, що ліквідується Фондом, дозволяє позичальнику зберегти хорошу кредитну історію

ПРЕСРЕЛІЗ     

21 травня начальник відділу стратегії задоволення вимог кредиторів Фонду гарантування вкладів Богдан Дубенський взяв участь у круглому столі «Як банки працюють з проблемними кредитами під час війни». Зокрема, під час обговорення стратегій та інструментів для роботи з проблемними кредитами під час воєнного стану Богдан Дубенський представив поточні результати запроваджених Фондом гарантування вкладів умов реструктуризації кредитів для позичальників банків в ліквідації.

«Якщо раніше позичальники шукали способи уникнути виконання своїх зобов’язань перед банком, що ліквідується, то зараз вони намагаються виконувати умови кредитного договору, а програми реструктуризації від Фонду цьому сприяють. На сьогодні від реструктуризованих кредитів фізичних осіб та бізнесу до банків, що ліквідуються Фондом, надійшло понад 730 млн грн. Це саме ті кошти, які спрямовуються на задоволення вимог кредиторів цих банків», - відзначив Богдан Дубенський.

Однак він зауважив, що термін реструктуризації кредитної заборгованості обмежений строками процедури ліквідації банку – погасити реструктуризований кредит необхідно до завершення ліквідаційної процедури.

Довідково. Для позичальників-фізосіб Фонд на період воєнного стану діють спрощені умови погашення кредитів. Для них застосовується 0,001% річних та 1 копійка комісії за умови, що боржник погашає від 10 тис. грн на місяць для іпотечних кредитів, 1 тис. грн – для інших кредитів (окрім карткових – 5 тис. грн – для кредитів на понад 100 тис. грн).

Для юросіб та ФОП з серпня 2023 року діють уніфіковані умови реструктуризації, що передбачають перший внесок у розмірі 5%, щомісячну амортизацію та повне погашення заборгованості за основною сумою, а також процентів і комісії протягом процедури ліквідації.

На період реструктуризації проценти за користування кредитом встановлюються залежно від періоду реструктуризації та сплачуються щомісячно. Чим довший строк погашення боргу, тим більша ставка: менше 18 місяців – 0,1% річних, 19-24 місяці – 3%, більше двох років – 5%. Період реструктуризації встановлюється згідно з клопотанням клієнта, але повне погашення має відбутись не пізніше ніж за півроку до завершення процедури ліквідації.

Більше інформації про умови реструктуризації кредитів на сайті Фонду у розділі «Позичальникам».