18.06.2024

Позов Фонду гарантування до пов’язаних осіб банку Таврика розглядатиметься цього тижня у Верховному Суді

ПРЕСРЕЛІЗ    

Цього тижня суди різних інстанцій розглядають справи за позовами Фонду гарантування вкладів до пов’язаних осіб та власників 17 банків, які причетні до завдання збитків цим банкам та/або їхнім кредиторам. Це позови як у господарських, так і у кримінальних провадженнях.

Зокрема, 18 червня Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду продовжить розгляд скарги Фонду за позовом до пов’язаних осіб ПАТ «БАНК «ТАВРИКА» про відшкодування збитків у розмірі 2,7 млрд грн (справа №910/18526/21).

Як повідомляв Фонд, активи з ПАТ «БАНК «ТАВРИКА» виводились через кредитування пов’язаних осіб та заміну ліквідної застави за вже виданими кредитами. Зокрема, забезпеченням за кредитами, виданими пов’язаним з цим банком особам, виступили картини, вартість яких у бухгалтерській документації банку була завищена у сотні разів порівняно з реальною ціною. Крім того, було замінено застави за вже виданими раніше позиками - із забезпечення виводились об’єкти нерухомості, натомість, без проведення оцінки був переданий пакет акцій підприємства, яке згодом, у 2015 р., було визнане банкрутом. Лише за кілька місяців з грудня 2012 по березень 2013 рр. 14 компаній-позичальниць цього банку пішло у кероване банкрутство.

20 червня Північний апеляційний господарський суд розгляне апеляційну скаргу за позовом Фонду до пов’язаних осіб ПАТ «Банк «Форум» на суму понад 1 млрд грн (справа №910/635/20).

Нагадаємо, колишні посадові особи ПАТ «БАНК ФОРУМ» діяли всупереч інтересів банку та його кредиторів, приймаючи рішення у грудні 2013 року (за кілька місяців до визнання банку неплатоспроможним) про інвестування реальних грошових коштів банку в неліквідні цінні папери емітентами з ознаками фіктивності та незадовільним фінансовим станом.

Стосовно розгляду справ по суті у судах першої інстанції, то цього тижня, зокрема: