27.06.2024

Раннє реагування на проблеми в банках – запорука «здоров’я» усієї банківської системи – Ольга Білай на Банківському форумі

ПРЕСРЕЛІЗ    

Головний висновок із банківських криз минулих років, як і запобіжник від їхнього повторення, – це раннє реагування на проблемні ситуації у банках. Про це на першій панельній дискусії Банківського форуму, організованого виданням «Економічна правда», зазначила заступниця директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Ольга Білай.

«Коли ми дивимося в майбутнє, то основний наш висновок з попередніх криз, як і механізм виходу з них, – це раннє та належне реагування на проблеми в банках. Це як у житті: рання діагностика хвороби – це вже запорука швидшого одужання. І «здоров’я» усіє системи – спільна відповідальність. Ніхто краще за самі банки не знає своїх клієнтів, їхні портфелі та ризики в тих сегментах, у яких вони концентруються; боржників, у яких сконцентровані їхні активи. Тільки комплексний підхід буде запорукою збереження стабільності системи в довгостроковій перспективі», – сказала Ольга Білай.

За словами Ольги Білай, низка висновків після «банкопаду» 2015-16 років була зроблена. Зокрема, значно покращився нагляд з боку Регулятора. Адже на сьогодні не спостерігається великої кількості кептивних банків, а також фінансових установ, які провадять занадто ризиковану політику. Крім того,спікерка звернула увагу на покращенні поведінки боржників банків. Наразі їхнєставлення до виплат за кредитною заборгованістю стало більш відповідальним,навіть перед банками, що перебувають у ліквідації.

Також зміцненню довіри вкладників і стабільності банківської системи під час повномасштабного вторгнення сприяв Фонд гарантування вкладів, створивши «залізний купол» у вигляді 100% гарантії для вкладників банків.