02.07.2024

Позови Фонду до пов’язаних осіб «Дельта Банку» та ще 11 банків – на розгляді судів цього тижня

ПРЕСРЕЛІЗ   

Цього тижня, 01-05 липня 2024 р. суди різних інстанцій розглядають позови Фонду гарантування вкладів до пов’язаних осіб та власників 12 банків, які причетні до завдання збитків цим банкам та/або їхнім кредиторам. Це позови як у господарських, так і у кримінальних провадженнях. Зокрема, цього тижня:

01 липня продовжують розгляд справ за позовами Фонду:

Нагадаємо, з метою виведення активів з ПАТ БАНК «ТРАСТ» та заставного майна, керівництвом банку до визнання його неплатоспроможним, завідомо укладались нікчемні угоди про відступлення прав вимоги за кредитними договорами та договорами забезпечення. Яскравим прикладом таких оборудок є продаж фінансовій компанії кредитної угоди, де в якості заставного майна була нерухомість, за ціною на 50% нижчою, ніж первісна сума кредиту. Крім того, напередодні введення тимчасової адміністрації в ПАТ БАНК «ТРАСТ» цим банком були укладені низки договорів з рядом суб’єктів господарської діяльності про надання консультаційних, юридичних, інформаційних та інших послуг, за які банком здійснено оплату без належних на те первинних бухгалтерських документів. При цьому, документи, що підтверджують факт надання цих послуг ПАТ БАНК «ТРАСТ», відсутні.

Як повідомляв Фонд, після запровадження в АТ «БАНК ЗОЛОТІ ВОРОТА» тимчасової адміністрації було встановлено, що значна частина кредитів була видана банком низці позичальників, пов’язаних між собою як за особою майнового поручителя, так і за предметом застави (цінних паперів, ліквідність яких сумнівна). За низкою позичальників проведення кредитних операцій було здійснено взагалі за наявності висновків про їх некредитоспроможність. І надалі, уже в процесі виведення банку з ринку, ці позичальники не обслуговували кредити.

Зрештою, проведення АТ «БАНК ЗОЛОТІ ВОРОТА» ризикової кредитної діяльності призвело до відсутності у банку коштів для виконання зобов’язань перед вкладниками і кредиторами.

Нагадаємо, на сьогодні на розгляді у судах різних інстанцій перебуває кілька позовів Фонду до пов’язаних осіб цього банку. Зокрема, на розгляді у суді першої інстанції перебуває цивільний позов Фонду у кримінальному провадженні до пов’язаної особи ПАТ «РОДОВІД БАНК» на суму 38,6 млн грн (справа №757/18214/17).

03 липня

Нагадаємо, Шевченківський районний суд м. Києва зобов’язав екс-власника АТ «ДЕЛЬТА БАНК» М. Лагуна бути особисто присутнім на судових засіданнях, відхиливши клопотання захисту про його участь у режимі відеоконференції. Відповідне рішення ухвалено судом 27 листопада у справі №761/25125/23 за позовом Фонду у кримінальному провадженні на 214 млн грн.

Збитки АТ «ДЕЛЬТА БАНК» були спричинені виведенням з нього активів, зокрема, шляхом кредитування пов’язаних компаній в Україні та перерахування ними отриманих коштів за кордон за фіктивними контрактами. Ці дії призвели до неплатоспроможності банку у 2015 році і браку коштів для розрахунку з його кредиторами під час виведення установи з ринку. Докладніше – за посиланням.

Як повідомляв Фонд, 30 жовтня 2023 р. рішенням цього ж суду М. Лагуна, який перебуває за кордоном, оголошено в розшук в іншій кримінальній справі (№761/8406/23), у якій він виступає обвинуваченим за епізодом щодо виведення з банку коштів на суму понад 76,5 млн дол США.

Ще один господарський позов до М. Лагуна (справа №910/7338/19) про відшкодування збитків у розмірі 791,2 млн грн перебуває на етапі підготовчого засідання.