17.07.2024

Справа банку «Таврика» у Верховному Суді та позов Фонду проти росії – на розгляді судів цього тижня

ПРЕСРЕЛІЗ  

Цього тижня, 15-19 липня 2024 р суди різних інстанцій розглядають позови Фонду гарантування вкладів до пов’язаних осіб та власників, які причетні до завдання збитків цим банкам та/або їхнім кредиторам, а також до рф за збитки завдані нею внаслідок військової агресії проти України щодо 12 банків. Це позови як у господарських, так і у кримінальних провадженнях.

18 липня

Господарський суд міста Києва продовжить розгляд позову Фонду до російської федерації про відшкодування збитків, завданих внаслідок російської військової агресії ПАТ "КБ "ПРОМЕКОНОМБАНК" та його кредиторам у розмірі 651 млн грн (справа №910/8847/23).

Нагадаємо, ліквідацію цього банку, чий центральний офіс був розташований ум. Донецьк, було розпочато у 2014 р.

17 липня

Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду продовжить розгляд касаційної скарги Фонду за позовом до пов’язаних осіб ПАТ «БАНК «ТАВРИКА» на 2,7 млрд грн (справа №910/18526/21).

Як повідомляв Фонд, активи з ПАТ «БАНК «ТАВРИКА» виводились через кредитування пов’язаних осіб та заміну ліквідної застави за вже виданими кредитами. Зокрема, забезпеченням за кредитами, виданими пов’язаним з цим банком особам, виступили картини, вартість яких у бухгалтерській документації банку була завищена у сотні разів порівняно з реальною ціною. Крім того, було замінено застави за вже виданими раніше позиками - із забезпечення виводились об’єкти нерухомості, натомість, без проведення оцінки був переданий пакет акцій ПАТ «КЮЗ» (згодом, у 2015 р. ця юридична особа була визнана банкрутом). Лише за кілька місяців з грудня 2012 р по березень 2013 р 14 компаній-позичальниць пішло у кероване банкрутство.

Цього тижня розглядатиметься також кілька справ судами апеляційної інстанції. Зокрема:

17 липня 

Північний апеляційний господарський суд продовжить розгляд апеляційної скарги за позовом Фонду гарантування вкладів до пов’язаних осіб ПАТ "КБ «Даніель» на суму 1,1 млрд грн (справа №910/12930/18).

Як повідомляв Фонд, у банку до визнання його неплатоспроможним застосовувались схеми виведення активів. Зокрема, видача незабезпечених кредитів та кредитів під неліквідне забезпечення. Як наслідок, на момент формування ліквідаційної маси 72% кредитного портфелю банку було безнадійною заборгованістю, а 21,79% усіх активів банку «Даніель» складали сміттєві цінні папери. Решта кредитного портфелю – це заборгованість фізичних осіб за споживчими та іпотечними кредитами, наданими під заставу рухомого та нерухомого майна, обслуговування яких зупинилось, в більшості випадків, до моменту введення тимчасової адміністрації у банку.

Крім того, суди першої інстанції цього тижня розглядають, зокрема, такі справи:

15 липня Господарський суд Харківської області продовжив розгляд позову Фонду до пов’язаної особи АТ «БАНК ЗОЛОТІ ВОРОТА» на суму 618,7 млн грн (справа №922/2860/18); 16 липня Вищий антикорупційний суд (ВАКС) продовжить розгляд позову Фонду у кримінальному провадженні до пов’язаної особи ПАТ «РОДОВІД БАНК» на суму 18,0 млн грн (справа №991/847/24); 18 липня Господарський суд Одеської області розгляне позов Фонду до пов’язаних осіб ПАТ «ФІНРОСТБАНК»         на суму 421,3 млн грн (справа №916/1522/22).