20.08.2024

Справа банку «ТАВРИКА» у Верховному Суді та позови Фонду до пов’язаних осіб ще 12 банків – на розгляді судів цього тижня

ПРЕСРЕЛІЗ    

Цього тижня, 19-23 серпня суди різних інстанцій розглянуть позови Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (далі - Фонд) до пов’язаних осіб та власників 13 банків, які причетні до завдання збитків цим банкам та/або їхнім кредиторам. Це позови як у господарських, так і у кримінальних провадженнях.

Зокрема, Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду розглядає:

Як повідомляв Фонд, активи з ПАТ «БАНК «ТАВРИКА» виводились через кредитування пов’язаних осіб та заміну ліквідної застави за вже виданими кредитами. Зокрема, забезпеченням за кредитами, виданими пов’язаним з цим банком особам, виступили картини, вартість яких у бухгалтерській документації банку була завищена у сотні разів порівняно з реальною ціною. Крім того, було замінено застави за вже виданими раніше позиками - із забезпечення виводились об’єкти нерухомості, натомість, без проведення оцінки був переданий пакет акцій ПАТ «КЮЗ» (згодом, у 2015 р. ця юридична особа була визнана банкрутом). Лише за кілька місяців з грудня 2012 р по березень 2013 р 14 компаній-позичальниць пішло у кероване банкрутство.

Як повідомляв Фонд, посадові особи ПАТ «МЕЛІОР БАНК» з метою прикриття фінансової неплатоспроможності систематично проводились з грубими порушеннями законодавства операції зі збільшення статутного капіталу банку до мінімально встановленого розміру, необхідного для продовження банківської діяльності станом на 2012 рік. Це було здійснено не за рахунок власних коштів акціонера, як того вимагає законодавство, а фактично за рахунок кредитних коштів, наданих самим банком фірмам, наближеним до акціонерів ПАТ «МЕЛІОР БАНК». Зокрема, було видано кредити на користь чотирьох компаній, і у подальшому залучені кошти шляхом перерахування через різні компанії були зараховані на рахунок акціонера банку. Тобто, це відбувалось без фактичного надходження коштів на рахунки банку, а виключно за рахунок штучно сформованих активів у балансі.

Крім того, у банку було виявлено факти порушення вимог законодавства України, що регулює боротьбу з легалізацією доходів, отриманих злочинним шляхом.

Суди першої інстанції цього тижня також розглядатимуть кілька справ за позовами Фонду до пов’язаних осіб банків, що були виведені з ринку. Зокрема:

Збитки були завдані банку внаслідок здійснення відповідачами економічно невиправданої ризикової діяльності, зокрема, ухвалення необґрунтованих рішень щодо видачі кредитних коштів за договорами кредитної лінії.

Нагадаємо, на розгляді судів різних інстанцій на сьогодні перебуває кілька позовів Фонду до пов’язаних осіб цього банку. Зокрема, у суді першої інстанції - цивільний позов Фонду у кримінальному провадженні до пов’язаної особи ПАТ «РОДОВІД БАНК» на суму 38,6 млн грн (справа №757/18214/17), а також позов Фонду у кримінальному провадженні до пов’язаної особи ПАТ «РОДОВІД БАНК» на суму 800,0 млн грн (справа № 991/576/22), розгляд якого ВАКС продовжить 22 серпня.