16.09.2024

Інтереси вкладників кредитних спілок мають бути захищені, – Ольга Білай

ПРЕСРЕЛІЗ     

Одним із кроків, які можуть зміцнити позиції кредитних спілок в Україні та захистити інтереси їхніх вкладників, є поширення системи гарантуванняв кладів на кредитні спілки.

Про це під час робочої зустрічі із президенткою та гендиректоркою Всесвітньої ради кредитних спілок Еліссою МакКартер ЛаБорд у межах співпраці та реалізації чотирирічного Проєкту міжнародної технічної допомоги USAID «Зростання» (GROW) в Україні заявила т.в.о. директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів Ольги Білай.

«Згідно із законодавчими нормами ЄС всі кредитні установи, які залучають депозити у державі, мають бути учасниками системи гарантування. Вже 26 років Фонд захищає інтереси вкладників банків. Інтереси вкладників кредитних спілок також мають бути захищені. В Україні цю функцію історично виконує Фонд гарантування вкладів», – вважає Ольга Білай.

Очікуваний вплив на розвиток фінсектору України від запровадження гарантування вкладів членів кредитних спілок:

«Зараз напрочуд важливий час для того, щоб просувати інтереси кредитних спілок України. Спілки намагаються підтримувати той самий рівень надання послуг навіть під час війни, а отже Всесвітня рада кредитних спілок прагне покращити умови, в яких вони працюють, одночасно посилюючи їхню спроможність надавати фінансові послуги більшій кількості жінок, ветеранів та інших членів – насамперед власників малого бізнесу», – зазначила Елісс МакКартер ЛаБорд.

Учасники зустрічі погодились, що наразі Україна проходить шлях трансформування ринку кредитної кооперації. Однак потенціал у кредитно-кооперативного руху у нашій державі набагато більший. За результатами міжнародної експертизи, що була надана експертом WOCCU у співпраці з фахівцями Фонду, у перший рік прогнозується збільшення депозитної бази кредитних спілок на третину та майже на чверть – кожного наступного року.

Довідка. Чотирирічний Проєкт USAID «Зростання» підтримуватиме кредитні спілки в розробці додаткових продуктів, спрямованих на стимулювання відновлення та зростання сільського та сільськогосподарського бізнесу в Україні. Зокрема, Проєкт допомагатиме кредитним спілкам у наданні позик мікро-, малим та середнім підприємствам України.