18.09.2024

Позови Фонду до пов’язаних осіб банків «Михайлівський», «Столичний» та ще 17 банків – на розгляді судів цього тижня

ПРЕСРЕЛІЗ    

Цього тижня, 16-20 вересня 2024 р. суди різних інстанцій розглядають позови Фонду гарантування вкладів до пов’язаних осіб та власників 19 банків, які причетні до завдання збитків цим банкам та/або їхнім кредиторам. Це позови як у господарських, так і у кримінальних провадженнях. Зокрема, цього тижня:

16 вересня:

Нагадаємо, під час виведення з ринку ПАТ «БАНК «МИХАЙЛІВСЬКИЙ» було виявлено, що перед визнанням банку неплатоспроможним у ньому було здійснено низку махінацій, зокрема: виведення кредитного портфелю шляхом фіктивних проводок, придбання фіктивних прав вимоги на грошові кошти за договорами з продажу «сміттєвих» цінних паперів, видача незабезпечених кредитів фіктивним фірмам тощо.

Наразі на розгляді судів різних інстанцій перебуває ще 5 позовів Фонду гарантування вкладів до осіб, причетних до доведення цього банку до неплатоспроможності.

Як повідомляв Фонд, під час здійснення ліквідаційної процедури у банку було виявлено факти розкрадання його коштів шляхом проведення завідомо збиткових операцій з кредитування пов’язаних юридичних осіб, чия фінансова та статистична звітність вже на момент отримання кредитів ставила під сумнів повернення кредитів.

Компанії-позичальниці фактично не здійснювали господарської діяльності і не мали доходів для обслуговування кредитної заборгованості, кредитні угоди були укладені без належного забезпечення.

Ще однією шахрайською схемою було укладення договору суборенди нежитлових приміщень в Києві на невигідних для банку умовах.

18 вересня:

Збитки були завдані банку внаслідок здійснення відповідачами економічно невиправданої ризикової діяльності, зокрема, ухвалення необґрунтованих рішень щодо видачі кредитних коштів за договорами кредитної лінії.

Під час здійснення ліквідаційної процедури ПАТ КБ «ЄВРОБАНК» було виявлено, що до того, як цей банк був визнаний неплатоспроможним та у ньому розпочато процедуру ліквідації, у ньому здійснювались невиправдано ризикові операції, як-от укладення завідомо збиткового договору купівлі-продажу цінних паперів тощо.

19 вересня Жовтневий районний суд м. Дніпра продовжить розгляд позову Фонду у кримінальному провадженні проти пов’язаних осіб ПАТ КБ «АКСІОМА» на 89,1 млн грн (справа №201/3402/20).

Наприкінці 2013-на початку 2014 рр. банк «Аксіома» надавав кредити групі позичальників на пільгових умовах (кредити надавались під 5,7-13%, в той час як іншим позичальникам – під 27-36%) для здійснення спекулятивних операцій на ринку цінних паперів. Забезпеченням виконання зобов’язань виступали сміттєві цінні папери. А на момент прийняття рішення про надання кредитів джерело погашення було відсутнє.

На момент введення тимчасової адміністрації загальна заборгованість вказаних позичальників склала 97% загального обсягу кредитного портфелю банку «Аксіома».

Крім того, уповноважена особа Фонду гарантування встановила, що посадові особи банку «Аксіома» проводили операції зі збільшення його статутного капіталу з грубими порушеннями чинного законодавства, а саме, за рахунок кредитних коштів.

Нагадаємо, кошти, що будуть стягнені з осіб, причетних до виведення активів з банків, спрямовуються на розрахунки з кредиторами цих банків, а також державі за позиками, що були надані у 2014-17 рр. для здійснення гарантованих виплат вкладникам.