26.09.2024

У серпні до банків у ліквідації надійшло 170 млн грн

ПРЕСРЕЛІЗ    

Протягом серпня 2024 року сума надходження коштів до банків, що ліквідуються Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (далі – Фонд), склала 169,6 млн грн.

Із загальної суми надходжень за серпень 101,6 млн грн банки отримали від реалізації активів, 33,7 млн грн – від погашення кредитів, 29,1 млн грн – від доходів за цінними паперами, 2,7 млн грн – від оренди майна, 2,5 млн грн – з інших джерел.

Зазначимо, що з цих коштів 22,8 млн грн надійшло від погашення заборгованості за реструктуризованими кредитами.

Від початку 2024 року банки в ліквідації отримали 2 493,7 млн грн, з яких 1100,1 млн грн – кошти від реалізації активів (майна) та 386,4 млн грн – від погашення кредитів. Ще 348,6 млн грн надійшли до банків в управлінні Фонду від доходів за цінними паперами. Від оренди майна до фінустанов спрямували 30,5 млн грн. Також 628,2 млн грн банки отримали з інших джерел.

Лідерами за сумою надходжень у серпні 2024 року стали:

З метою мінімізації негативного впливу наслідків війни Фонд пропонує спрощені умови погашення кредитної заборгованості для позичальників-фізосіб банків під управлінням Фонду. Водночас, Фонд звертається з проханням до позичальників, за наявності фінансової можливості, продовжувати виконувати свої боргові зобов’язання, щоб не накопичувати кредитне навантаження.

Нагадуємо, кошти, що надходять від управління та реалізації активів (майна) неплатоспроможних банків в управлінні Фонду, спрямовуються на задоволення вимог їх кредиторів у черговості, визначеній статтею 52 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

Довідково. Деталізовані щомісячні дані про надходження до неплатоспроможних банків публікуються на сайті Фонду у розділі: «Статистичні дані щодо неплатоспроможних банків».