09.10.2024

Виплати вкладів в умовах війни: Ольга Білай поділилася досвідом Фонду гарантування вкладів із колегами з країн Балтії

ПРЕСРЕЛІЗ    

У вівторок, 8 жовтня, представники Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (далі – Фонд) на запрошення литовського Фонду страхування депозитів та інвестицій взяли участь у робочій зустрічі страховиків депозитів України, Латвії, Естонії та Литви.

Т.в.о. директора-розпорядника Фонду Ольга Білай поділилася досвідом роботи ФГВФО в умовах війни. Зокрема, про подолання Фондом ключових викликів у перші дні повномасштабного вторгнення, пов’язаних з наступом та обстрілами країни-агресора, окупацією територій і масовою міграцією українців.

«На початку вторгнення оперативні рішення, ухвалені Фондом гарантування у співпраці з регулятором і банками, сприяли максимальній стабільності при шаленій турбулентності. Передусім було запроваджено 100-відсоткову гарантію для вкладників до завершення війни й три місяці опісля. Було посилено захист даних вкладників. Фонд забезпечив безперервну комунікацію з вкладниками банків у ліквідації. А також, що було вкрай важливо для людей на окупованих територіях, вкладників і кредиторів, які шукали прихистку в інших країнах, – ми впровадили систему онлайн-виплат через банки-агенти. А в жовтні 2023-го у кооперації з Мінцифри запустили послугу «Повернення вкладів» за допомогою мобільного застосунку Дія. На той момент це відповідало запиту суспільства», – розповіла Ольга Білай.

Від початку повномасштабного вторгнення, станом на 1 жовтня 2024 року, Фонд виплатив понад 2,2 млрд грн вкладникам банків у ліквідації, які скористались інструментом дистанційних онлайн-виплат через банки-агенти та послугу «Повернення вкладів» у застосунку Дія.

На сьогодні вкладники банків, що ліквідуються Фондом, можуть отримати кошти у зручний для себе спосіб:

Учасники заходу відзначили мужність і професіоналізм фахівців Фонду гарантування вкладів, а також прогресивність дій та інновацій, запроваджених в інтересах вкладників.