09.10.2024

Арешт застави за позовом Фонду гарантування до акціонера банку «Фінанси та кредит» на 46 млрд грн знову намагаються оскаржити

ПРЕСРЕЛІЗ      

Цього тижня, 07-11 жовтня суди розглянуть позови Фонду до пов’язаних осіб та власників 11 банків, які причетні до завдання збитків цим банкам та/або їхнім кредиторам. Це позови як у господарських, так і у кримінальних провадженнях, у т. ч. в судах апеляційної інстанції.

Зокрема, Північний апеляційний господарський суд 10 жовтня розгляне апеляційну скаргу компанії FERREXPO AG та опосередкованого власника АТ«БАНК «ФІНАНСИ ТА КРЕДИТ», які намагаються скасувати арешт на частину активів контролера Банку, що були заарештовані торік рішенням Господарського суду м. Києва за заявою Фонду про забезпечення позову у справі №910/268/23, а також арешт на все інше майно та грошові кошти п. Жеваго, накладений судом першої інстанції у липні 2024 року.

Як повідомляв Фонд, рішенням суду були заарештовані активи, що опосередковано належать власнику АТ «БАНК «ФІНАНСИ ТА КРЕДИТ» К. Жеваго через FERREXPO AG:

Після спроб FERREXPO AG оскаржити арешт цих активів 10 січня 2024 р. Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду остаточно підтвердив своїм рішенням правомірність накладення арешту.

Проте протягом 2023 року, після судового рішення про арешт активів, компанія FERREXPO AG відчужила 1% корпоративних прав цих компаній та звернулась до суду з оскарженням арешту цієї частки. А також намагається оскаржити арешт усіх наявних в Україні активів власника банку «ФІНАНСИТА КРЕДИТ», що був накладений у липні 2024 р. рішенням суду за заявою Фонду гарантування.

Тим часом розгляд самого позову Фонду у справі №910/268/23 перебуває на етапі підготовчих засідань у суді першої інстанції.

Нагадаємо, збитки було завдано банку «ФІНАНСИ ТА КРЕДИТ» шляхом систематичного кредитування пов’язаних з акціонером банку позичальників та перерахування коштів належним йому ж компаніям-нерезидентам без належного забезпечення, що має ознаки фіктивності. 01.03.2023 Фондом було подано заяву про забезпечення позову, яку суд задовольнив.

Також цього тижня Північний апеляційний господарський суд розглядає скарги деяких відповідачів на рішення суду першої інстанції, яким повністю задоволено позов Фонду до пов’язаних осіб ПАТ КБ «ЄВРОБАНК» на суму27,7 млн грн (справа № 910/940/20, засідання 7 жовтня) та скаргу Фонду і деяких відповідачів на рішення суду першої інстанції у справі №910/680/20, яким частково задоволено вимоги Фонду в розмірі на суму 14,8 млн грн із заявлених 25,1 млн грн.

Під час здійснення ліквідаційної процедури ПАТ КБ «ЄВРОБАНК» було виявлено, що до того, як цей банк був визнаний неплатоспроможним та у ньому розпочато процедуру ліквідації, банком здійснювались невиправдано ризикові операції, як-от укладення завідомо збиткового договору купівлі-продажу цінних паперів тощо.