15.10.2024

Справу Єврогазбанку розгляне верховний Суд цього тижня

ПРЕСРЕЛІЗ    

Цього тижня, 14-18 жовтня суди розглянуть справи за позовами Фонду до пов’язаних осіб та власників 13 банків, які причетні до завдання збитків цим банкам та/або їхнім кредиторам. Це позови як у господарських, так і у кримінальних провадженнях, у т. ч. у Верховному Суді (ВС) та в суді апеляційної інстанції.

Зокрема, 17 жовтня Касаційний господарський суд у складі ВС продовжить  розгляд касаційної скарги Фонду на рішення судів попередніх інстанцій щодо вимог до пов’язаних осіб АТ «ЄВРОГАЗБАНК» на суму 2,38 млрд грн (справа №910/11202/22).

Також низку справ Фонду розгляне Північний апеляційний господарський суд. Зокрема, 15 жовтня продовжується розгляд:

Як встановлено вже під час здійснення ліквідаційної процедури АТ «АРТЕМ-БАНК», його менеджмент до визнання банку неплатоспроможним ухвалював рішення, на підставі яких в подальшому було здійснено ряд завідомо збиткових операцій. Зокрема, було ухвалено рішення про інвестування в цінні папери (інвестиційні сертифікати) низької фінансової якості, без проведення належної оцінки ризиків, на значні суми, що прямо суперечило інтересам АТ «АРТЕМ-БАНК» та його кредиторам та у підсумку завдало значних збитків.

Ще до визнання банку неплатоспроможним він надавав кредити кільком контрагентам, загальна заборгованість яких напередодні визнання банку неплатоспроможним перевищила 70% від усього кредитного портфеля юридичних осіб. При цьому майже 44% цих кредитів були бланковими, за іншими вартість застави не покривала фактичний обсяг заборгованості.

Як повідомляв Фонд, до визнання неплатоспроможним ПАТ «БАНК «ДЕМАРК» проводив ризиковану кредитну політику. Зокрема, упродовж кількох років було укладено десятки подібних між собою кредитних угод, наслідком яких стало завдання значної матеріальної шкоди банку. Однотипність оформлених договорів, подібність неліквідного забезпечення, а також неповернення боржниками грошових коштів у передбачені договорами строки мають ознаки шахрайства з фінансовими ресурсами.