07.02.2017

Пілотний проект: активи чотирьох банків виставлятимуться на торги за новим підходом

ПРЕС-РЕЛІЗ

У Фонді гарантування запроваджено пілотний проект у сфері реалізації активів неплатоспроможних банків, у рамках якого буде апробовано новий підхід до продажу активів: початкова ціна лотів на перші торги встановлюватиметься за балансовою вартістю (за умови, що вона не менша оціночної), а самі активи безперервно перевиставлятимуться на торги до тих пір, поки не будуть продані. 

Участь у «пілоті» візьмуть чотири банки – ПАТ КБ «Євробанк», ПУАТ «Фідобанк», ПАТ КБ «Хрещатик» та ПАТ «Укргазпромбанк». У трьох із них процес реалізації активів тільки починається. Перші лоти, які будуть виставлятися на аукціон за новою системою, уже пройшли передпродажну підготовку.

Проектом передбачено скорочення періодів між першими та наступними торгами. Так, за умовами «пілоту», повторні аукціони мають проводитися не пізніше 10 робочих днів після дати завершення попередніх відкритих торгів, що не відбулися. Та найголовніша новація – перевиставлення лотів відбуватиметься автоматично (без повторних розглядів та рішень виконавчої дирекції) до моменту продажу. Також передбачена можливість об’єднання лотів та продаж їх у складі пулів.

За процедурою, яка застосовується зараз, щоразу після того як ціна лоту у ході аукціонів знижується на 30% від початкової, актив має повторно виноситись на розгляд комітету та виконавчої дирекції Фонду для затвердження подальших умов продажу та початкової вартості реалізації.

«На все це потрібен час. Тож ми очікуємо, що реалізація пілотного проекту допоможе нам пришвидшити процес продажу активів. Стартова ціна буде максимальною – балансовою, або оціночною, якщо вона виявиться вищою. І далі вже попит на актив коригуватиме її. При цьому усі норми,  у тому числі  щодо тривалості періоду ознайомлення потенційних покупців із лотами, розкриття інформації, тощо – збережено», – сказала Юлія Берещенко, директор Департаменту консолідованого продажу та управління активами Фонду.