14.08.2017

Фонд гарантування активізує співпрацю з бюро кредитних історій та оновлює інформацію про позичальників неплатоспроможних банків

ПРЕС-РЕЛІЗ

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб активізує співпрацю банків, що ліквідуються, із провідними бюро кредитних історій країни. Так, відповідно до діючих  угод, уже оновлено інформацію про позичальників 18 банків. Передусім тих, хто не виконують свої кредитні зобов’язання. Ще майже 30 фінустанов налагоджують процес автоматичної передачі даних до трьох провідних кредитних бюро країни. У планах Фонду – передати максимум інформації про всіх позичальників банків, що виводяться з ринку. 

Попри те, що віднесення банку до категорії неплатоспроможних не припиняє дію кредитних договорів, абсолютна більшість позичальників – до 95 %, просто відмовляються обслуговувати свої кредити. Навіть ті, хто до цього справно виконував свої зобов’язання.

«Можливо, хтось думає: «при ліквідації банку про позичальника забудуть, а борги спишуться». Це не так! Усі, хто має кредити, повинні їх повертати. Адже це – активи банку, і кошти, отримані від їх погашення, спрямовуються на задоволення вимог кредиторів. Ми часто виявляємо позичальників, передусім корпоративних клієнтів, які взяли кредити одразу у кількох фінустановах, але жоден договір не обслуговують! Країна, і насамперед діючі банки, повинні знати таких «героїв» поіменно», – сказала Світлана Рекрут, заступник директора-розпорядника Фонду.     

Фонд гарантування закликає позичальників неплатоспроможних банків гасити свої кредити. Це, по перше, допоможе уникнути погіршення кредитної історії. Адже неналежне виконання умов кредитного договору може негативно вплинути на кредитну історію позичальника і у майбутньому стати підставою для надання кредиту за більш високою процентною ставкою або, взагалі, для відмови у його наданні.

Крім того, погашення кредиту допоможе запобігти його продажу. У процесі ліквідації банків усі їх активи, у тому числі кредити, будуть реалізовані. І якщо права вимоги за конкретним кредитом не будуть викуплені у ході індивідуальних торгів, їх об’єднуватимуть в один лот з іншими кредитами. А це означає, що на його купівлю, передусім, претендуватимуть професійні гравці – компанії по роботі з проблемною заборгованістю.