28.03.2018

Фонд гарантування попереджає клієнтів неплатоспроможних банків про нові шахрайські схеми

ПРЕС-РЕЛІЗ

Фонд гарантування застерігає клієнтів неплатоспроможних банків від співпраці з третіми особами, які пропонують сумнівні з точки зору діючого законодавства послуги.

Зокрема, Фонд гарантування попереджає позичальників неплатоспроможних банків про нову шахрайську схему, яка реалізовується за допомогою векселів.

Ключовою фігурою оборудки виступає обслуговуючий кооператив, який зареєстрований в Івано-Франківській області (м. Яремча).

У результаті реалізації схеми позичальники стають держателем векселя, яким, за словами авторів схеми, можуть погасити свої боргові зобов’язання перед неплатоспроможними банками.

Відповідно до чинного законодавства, вексель є платіжним розрахунковим засобом. Однак, Фонд гарантування наголошує на тому, що умова про проведення розрахунків із застосуванням векселів обов'язково повинна бути відображена у відповідному договорі. У кредитних договорах, які укладались між фізичними особами та банками, які на сьогодні є в управлінні Фонду гарантування, така умова не передбачена.

Інша схема скерована на кредиторів неплатоспроможних банків. Їм пропонують стати учасниками схеми, в результаті якої в рахунок задоволення кредиторських вимог передається частина майна неплатоспроможного банку. Як гарантія, надається відповідне фальшиве повідомлення, підписане нібито посадовими особами Фонду гарантування.

Наголошуємо, ФГВФО ніколи не здійснює розрахунки майном неплатоспроможних банків, оскільки це суперечить вимогам Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

Фонд гарантування закликає тих, кому треті особи пропонують сумнівні з точки зору законності послуги, повідомляти про ці факти до департаменту розслідування протиправних діянь ФГВФО за телефоном: 044-333-36-08.