Вдосконалення законодавства про систему гарантування вкладів необхідне для адекватного реагування на виклики сьогодення

16.07.2015

ПРЕС-РЕЛІЗ

Вдосконалення законодавства про систему гарантування вкладів необхідне для адекватного реагування на виклики сьогодення. Про це заявив заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Андрій Оленчик сьогодні під час круглого столу в НАБУ коментуючи важливість прийняття законопроекту №2045а.

 

"У портфелі Фонду - 55 банків, із них 44 - у стадії ліквідації, ще у 11 працює тимчасова адміністрація. При чому 53 установи були виведені у 2014-2015 роках. Це сотні тисяч вкладників і активи на суму понад 320 мільярдів гривень. Із подібним ми ніколи раніше не стикалися, і через це виникла низка питань, які потребують термінового законодавчого вирішення. Вони знайшли відображення у законопроекті, який, сподіваємося, Верховна Рада ухвалить до 17 липня, аби Фонд гарантування вкладів зміг ефективно виконати своє призначення", - сказав Андрій Оленчик.

Він зазначив, що документом, зокрема, передбачається запровадження консолідованого офісу для роботи з активами неплатоспроможних банків замість існуючого управління процесом ліквідації банків окремими уповноваженими від ФГВФО. Це, з одного боку, дозволить знизити вплив суб’єктивного чинника та ризик корупції, а з іншого - підвищить ефективність управління ліквідаційною масою.

"Цю систему ми створюємо за аналогією Федеральної корпорації страхування депозитів США (Federal Deposit Insurance Corporation), аби вона запрацювали вже з 2016 року, коли ми маємо приступити до реалізації майна більшості банків, що є у нашому портфелі. Чому це важливо для людей? Бо з’являється надія насамперед для власників вкладів понад 200 тис. грн. (4 черга) та юридичних осіб, в тому числі й державних органів підприємств і соціальних фондів (7 черга) на повернення коштів", - пояснив Андрій Оленчик.

Крім того, документ передбачає підвищення майнової відповідальності пов’язаних із банками осіб (власників, топ-менеджменту). Кредитори отримають право самостійно позиватися до власників неплатоспроможних установ після завершення ліквідаційної процедури. І обмежень щодо строків давності ці позови не матимуть. Ця норма є загальновживаною за кордоном. Новація має змінити баланс сил у взаєминах із одного боку ФГВФО та кредиторів, а з іншого - власників банку та його топ-менеджменту.

У законопроекті також йде мова про такі новації, як скорочення терміну дії тимчасової адміністрації у банку - з 120 днів до 60; пришвидшення строків початку виплат та запровадження нових технічних рішень, що мають суттєво розширити коло фінансових установ, уповноважених для здійснення виплат постраждалим вкладникам; розширення гарантій з боку держави на повернення коштів, окрім фізичних осіб у межах 200 тисяч гривень, ще й на осіб-підприємців.

"Це без перебільшення революційний законопроект, який виводить систему гарантування вкладів на новий рівень. Він був розроблений із урахуванням кращих міжнародних практик, а реалізація передбачених у ньому норм має відновити довіру до банківської системи. Крім того, прийняття законопроекту є однією з передумов отримання Україною другого траншу програмної системної позики від Світового банку на розвиток фінансового сектору", - резюмував заступник директора-розпорядника ФГВФО.

 

Відділ зв’язків з громадськістю

та міжнародними організаціями

[email protected]

(044) 333-35-63

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter