Відбулось засідання комітету моніторингу по роботі з пов’язаними особами Ради громадського моніторингу при Фонді гарантування вкладів фізичних осіб

24.06.2016

ПРЕС-РЕЛІЗ. До участі у першому засіданні комітету були запрошені представники Ради громадського моніторингу, ФГВФО, уповноважена особа Фонду на ліквідацію ПАТ «ВіЕйБі  Банк» Марина Славкіна та вкладники ПАТ «ВіЕйБі  Банк». Засідання відбулось за ініціативи комітету.

Темою засідання стало обговорення поточного стану роботи Фонду та уповноваженої особи Фонду на ліквідацію ПАТ «ВіЕйБі  Банк» Марини Славкіної з провадження позовної роботи відносно боржників банку та пов`язаних осіб, а також питання реалізації активів банку.

«До ліквідаційної маси ПАТ «ВіЕйБі Банк» увійшло майно загальною оціночною вартістю 5,61 млрд грн., продаж якого розпочато з листопада 2015 року», - сказала М.Славкіна.

При цьому вона відзначила, що існує ряд чинників, які негативно впливають на ефективність та швидкість продажу активів.

Представники Фонду висвітлили для учасників засідання актуальну інформацію щодо претензійно-позовної роботи Фонду з повернення активів ПАТ «ВіЕйБі  Банк» та притягнення до відповідальності колишнього власника істотної участі банку. Зокрема, в даний час у судах знаходяться близько 44 тисяч позовів ПАТ «ВіЕйБі  Банк» проти боржників та інших контрагентів банку.

Директор департаменту розслідувань протиправних діянь Катерина Мисник докладно розповіла присутнім про роботу Фонду з правоохоронними органами в частині збору доказів та відкриття кримінальних проваджень по фактах порушення законодавства посадовими особами та власниками істотної участі банку.

Заступник директора-розпорядника Фонду Андрій Кияк відповів на питання присутніх стосовно продажу  компанії «VAB-лізинг» - одного з найбільших активів банку. Продаж цього активу відбувся з дотриманням всіх процедур, визначених нормативно-правовими актами Фонду. Також представники Фонду звернули увагу членів комітету на тому, що обсяг активів узгоджених для продажу становить 777 млн грн, а на сьогодні вдалося вже реалізувати активів на 72 млнгрн.

Під час засідання членами комітету було запропоновано Фонду максимально посилити позовну роботу, більш активно долучати громадськість до процедур ліквідації банку та надавати інформацію про продаж активів банку у більш детальному форматі, оскільки відсутність такої інформації не відображає в повній мірі стан роботи Уповноваженої особи.

«Громадськість буде стежити за позовною роботою уповноваженої особи до компаній – боржників колишнього власника банку та надавити свої пропозиції щодо повернення кредитів у тому числі за рахунок їх майна. Це повинна бути принципова та послідовна робота» - наголосив на зустрічі голова комітету Арсен Маринушкін. 

За підсумками робочої зустрічі члени комітету моніторингу по роботі з пов’язаними особами подякували за надану інформацію про стан справ у «ВіЕйБі Банку» та запропонували наступні засідання комітету присвятити обговоренню стану справ у інших великих банках, які проходять процедуру ліквідації.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter